2023. január 28. - Károly, Karola

Eljött a kamatcsökkentés ideje

Az első negyedévi csúcspont után az infláció főként ősztől jelentősen csökken majd. A forint tartósan erős marad, és a második negyedévben lassan megkezdődhet a kamatcsökkentés időszaka. A reálkeresetek 3-3,5 százalékkal csökkennek az idén - derül ki a GK
2007. április 2. hétfő 08:53 - Hírextra
Az államháztartás első kéthavi hiánya magas volt, de a kormányzati várakozásnál kisebb, ami lehetővé tette az éves prognózis 0,1 százalékpontos csökkentését. A GKI szerint ennél is valamivel kisebb, a GDP 6,5 százaléka körüli hiány várható az idén. Az alapkamat valószínűleg már a második negyedévben csöekkenhet, s az év végére 6-6,5 százalékra mérséklődhet.

Az infláció februárban 8,8 százalékos volt, ez valószínűleg az idei tetőzést is jelenti. A háztartási energia és az élelmiszerek áremelkedése az első két hónapban kétszámjegyű volt, a tartós fogyasztási cikkek ára viszont csökkent.

Az idei év első hónapjában a bruttó keresetek 7,1 százalékkal, nettóban 0,9 százalékkal haladták meg tavaly januárit - a fizetések vásárlóértékének csökkenését jelzi viszont, hogy a reálkeresetek 6,4 százalékkal csökkentek. A GKI szerint az év egészében 3 százalék körüli nettó keresetnövekedés várható, a keresetek reálértéke azonban 3-3,5 százalékkal csökken az idén.
Forrás: Független Hírügynökség
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását