2024. május 19. - Ivó, Milán

Beiktatták az új érseket

Beiktatták hivatalába vasárnap az 57 éves Kazimierz Nycz püspököt, Varsó új érsekét, akit a pápa az ügynökmúltja miatt lemondott Stanislaw Wielgus helyére nevezett ki. A Szent János katedrálisban tartott szertartás megelőzte a nagyhetet megnyitó virágvasá
2007. április 1. vasárnap 15:43 - Hírextra
A beiktatáson Józef Glemp bíboros, a lengyel katolikus egyház prímása, aki nyugdíjba megy, miután a varsói érsekséget 26 évig vezette, átadta utódjának az ezüst pásztorbotot, új tisztségének jelképét. Kazimierz Nyczet a gyülekezet nagy tapssal köszöntette, amint elfoglalta helyét az érseki székben.

XVI. Benedek pápa a múlt hónapban nevezte ki Nyczet Varsó érsekének, aki addig az észak-lengyelországi Koszalin-Kolobrzeg lengyel egyházmegye püspöke volt. A katolikus egyházfő előző választása Stanislaw Wielgusra esett, de ő ez év január 7-én, néhány órával beiktatása előtt lemondásra kényszerült, miután a média olyan dokumentumokat hozott nyilvánosságra, amelyek szerint a lengyel főpap 1967 és 1987 között a kommunista titkosrendőrség (SB) besúgója volt.

Az ügy a lengyel katolikus egyház eddigi legnagyobb válságát váltotta ki. Wielgus először tagadta a vádakat, majd később beismerte múltját és lemondott tisztéről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását