2024. május 17. - Paszkál

Mikola: A kormány zsarol és fenyeget

A Fidesz kezdeményezte, hogy az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista elnöke hívjon össze rendkívüli ülést szombatra a kórházak finanszírozási szerződésének hiányosságai miatt. Az MSZP ezt nem támogatja.
2007. március 30. péntek 23:59 - Hírextra
Mikola István volt egészségügyi miniszter a KDNP elnökével közösen azt kérte, hogy az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista elnöke hívjon össze rendkívüli ülést, mert szerintük hiányosak azok a szerződéstervezetek, amelyeket az Országos Egészségbiztosítási Pénztár küldött a kórházfenntartóknak és -működtetőknek.

A honatyák kifogásolták, hogy egyrészt az írásos anyagok nem tartalmazzák a járóbeteg-szakellátásra vonatkozó fejezeteket, másrészt nem szabják meg a teljesítményvolumen-korlátot, azaz azt a betegszámot, ameddig az egészségbiztosító finanszírozza az ellátást.

Mikola István közölte: a demokrácia adta lehetőségeket kihasználva az intézményfenntartók jogorvoslattal élnek majd. A politikus hozzátette: a kórházak fenntartói és működtetői azt várják a bíróságtól, hogy függessze fel az egészségügyi reform kórházakra vonatkozó fejezeteinek végrehajtását.

Mikola István úgy tudja, hogy "nem nagyon lesz olyan intézmény, fenntartó", amely nem fűz jogfenntartó záradékot a szerződéshez. A politikus szerint ez tartalmazza azt a kitételt, hogy amennyiben a Fővárosi Bíróság felfüggeszti a kórháztörvény végrehajtását, akkor a fenntartók semmisnek tekintik az egészségbiztosítóval kötött szerződést.

Az ellenzéki politikusok zsarolásnak tekintik azt, hogy a kormány diktátumokat ad a kórházaknak és azzal fenyegeti az intézményeket, hogy ha nem írják alá a szerződéseket, akkor nem finanszírozzák a gyógyítást.

Schvarcz Tibor, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista alelnöke azt mondta: nem támogatja a rendkívüli ülés összehívását. A munkacsoport hétfőn dönthet arról, hogy tárgyal-e erről a kérdésről.

A honatya úgy fogalmazott: nem kívánnak asszisztálni egyes fideszes politikusok politikai ambícióihoz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását