2024. május 2. - Zsigmond

Béküljünk-e a szlovákokkal, ez itt a nagy kérdés

Ötpárti egyeztetésre tett javaslatot az MSZP nemzetpolitikai tagozatának pénteki budapesti ülésén Tabajdi Csaba.
2007. március 30. péntek 15:09 - Hírextra
A szocialisták európai parlamenti delegációjának vezetője szerint érdemes lenne megvizsgálni, hogy a magyar Országgyűlés tegyen-e nyilatkozatot vagy intézzen-e üzenetet a szlovák néphez a történelmi megbékélésről. Tabajdi Csaba hozzáfűzte, a két ország ma egy szövetségi rendszer tagja, de a megbékélést Brüsszel nem fogja elvégezni helyettük. A szocialisták politikusa a történelmi megbékélés példájaként a német-francia és az angol-francia viszonyt említette.

Hangsúlyozta, hogy a magyar-szlovák viszony kárvallottja a magyarországi szlovák kisebbség. A tagozat ülésén előadást tartott Szarka László történész, az MTA Etnikai-nemzeti Kisebbségkutató Intézetének igazgatója, aki szerint egész sornyi megoldatlan probléma van a két ország, a két nép viszonyában; ennek egyik példájaként a nyugati szomszédsági rendszerekre jellemző kiegyensúlyozottság hiányát említette. A történész úgy fogalmazott, közös cselekvési programokra van szükség.

Az MSZP nemzetpolitikai tagozatának ülésén döntés született arról, hogy a testület a jövőben kül- és nemzetpolitikai tagozat néven működik tovább.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását