2024. május 5. - Györgyi

Batasuna új pártot alapít

Új politikai párt szervezeti szabályzatát nyújtotta be kedden a betiltott Batasuna baszk függetlenségi párt, amely így akar részt venni a május 27-i baszkföldi és navarrai helyi választásokon - közölte a spanyol belügyminisztérium.
2007. március 28. szerda 07:34 - Hírextra
A Batasunához közel álló, Gara című függetlenségi lap internetes kiadása szerint az új párt alapokmányában kötelezi magát, hogy kizárólag "demokratikus politikai eszközöket" alkalmaz. Az Abertzale Sozialista Batasuna nevű új párt iratait a Batasuna egyik vezetője, Marije Fullaondo nyújtotta be a belügyminisztériumban.

A spanyol kormány a napokban hangsúlyozta, hogy nem engedélyezi a Batasuna indulását a május 27-i helyi választásokon, ha a radikális párt nem ítéli el fegyveres szárnya, a Baszk Haza és Szabadság (ETA) által elkövetett erőszakot, amit a párt vezetői eddig nem tettek meg.

A madridi kormánnyal megkezdett "békefolyamatot" megakasztó, a december 30-i, két halálos áldozatot követelő madridi repülőtéri robbanás óta a Batasuna viszont egyértelműen elhatárolódott az erőszaktól. "Senki sem feltételezi, és ha mégis, tévedés, hogy független államot fegyveres harccal lehet építeni" - jelentette ki a párt vezetője,

Arnaldo Otegi március 20-án a katalán rádiónak adott nyilatkozatában. A kormány tanulmányozni fogja a Batasuna által benyújtott szervezeti szabályzatot, hogy megállapítsa, az új párt elutasítja-e egyértelműen a terrorizmust, ami lehetővé tenné indulását a választásokon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását