2024. május 20. - Bernát, Felícia

Amerika kész tárgyalni Iránnal, de nincsenek illúziói

Az Egyesült Államok kész magas szintű megbeszéléseket folytatni Iránnal - közölte kedden Washingtonban Robert Gates védelmi miniszter, de egyúttal figyelmeztetett arra, senki ne tápláljon illúziókat az iráni kormánnyal kapcsolatban és Teherán szándékait i
2007. március 28. szerda 09:03 - Hírextra
"Nem lehetnek illúzióink e (teheráni) rendszer természetével, illetve atomprogramjával kapcsolatos elgondolásával, iraki törekvéseivel, valamint a Perzsa-öböl térségét érintő céljaival kapcsolatban" - mondta az amerikai védelmi miniszter az amerikai-török tanács előtt elmondott beszédében.

Robert Gates kifejtette, Washington kész magas szintű eszmecserét folytatni Teheránnal, de - mint fogalmazott - realistának kell lenni egy olyan rendszerrel szemben, mint amilyen az iráni. Mint arra a védelmi miniszter rámutatott, az Egyesült Államok már az 1979-es iszlám forradalom óta hiába keresi az úgynevezett iráni mérsékelteket.

Robert Gates az amerikai-török viszony mélyítését elősegíteni hivatott üzleti tanács előtt fellépést sürgetett az amerikai-török kapcsolatokat "fölöslegesen romboló lépések és retorika" ellen. A miniszter nyilvánvalóan arra az amerikai kongresszus előtt fekvő határozatra utalt, amelyben az a vád éri a jelenlegi világi török állam elődjét, az Oszmán Birodalmat, hogy az I. világháború idején népirtást követett el a területén élő örmények ellen.

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter és Gates két hete közös levélben figyelmeztette Nancy Pelosit, a képviselőház demokrata párti vezetőjét, Tom Lantost, a képviselőház külügyi bizottságának szintén demokrata párti vezetőjét és John Boehnert, képviselőház republikánus párti frakciójának vezetőjét, hogy a határozat elfogadása veszélyeztetné Amerika biztonságát. A készülő határozat ellen korábban Recep Tayyip Erdogan török kormányfő is felemelte a szavát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását