2024. május 18. - Erik, Alexandra

Dél-Afrika nem módosíthat, szombaton szavaznak

Szombatra tervezik a szavazást az Irán elleni ENSZ-szankciók szigorításáról tárgyaló hatok a világszervezet Biztonsági Tanácsában (BT), miután elutasították a Dél-Afrika által benyújtott szinte valamennyi módosító indítványt.
2007. március 24. szombat 06:31 - Hírextra
A Dél-afrikai Köztársaság a határozattervezethez benyújtott indítványaiban többek között javasolta, hogy 90 napra függesszék fel az iráni urándúsító tevékenység be nem szüntetése miatt javasolt büntetőintézkedéseket, ám ezt a hatok elvetették. Az amerikai külügyminiszter a dél-afrikai elnökkel telefonon folytatott megbeszélésén igyekezett közbenjárni annak érdekében, hogy az afrikai ország ENSZ-képviselője a BT-szavazáson támogassa a határozat elfogadását.

Az amerikai külügyi szóviő a dél-afrikai elnök válaszát nem hozta nyilvánosságra, de megjegyezte, hogy Washington a határozat elfogadására számít. A hatok (a BT öt állandó tagállama, vagyis az Egyesült Államok, Oroszország, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia, valamint Németország) csütörtöki New York-i tanácskozásukon több kisebb változtatást hajtottak végre a múlt héten kidolgozott határozattervezeten.

Az új változatban kifejtik azt is, miért fagyasztanák be az iráni atom- illetve rakétaprogrammal kapcsolatban álló 28 iráni magánszemély, vállalat és intézmény számlái.

A BT-határozattervezet ismételten felszólítja Teheránt, hogy függessze fel az urándúsítást. Az Egyesült Államok és az európai nagyhatalmak gyanúja szerint Irán polgári célúnak mondott atomprogramja örve alatt atomfegyvert fejleszt ki. Teherán ezt tagadja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását