2024. május 9. - Gergely

Putyin és Gyurcsány is a nemzeti érdeket tekinti elsőrendűnek

Az orosz elnök és a magyar kormányfő lényegében ugyanazt mondja: mindenkinek a saját nemzeti érdekei alapján kell meghoznia a legjobb döntést, és ennek alapján fog kiderülni, hogy a két döntésnek van-e metszete - mondta Gyurcsány Ferenc.
2007. március 22. csütörtök 17:39 - Hírextra
Az orosz Gazprom nem döntött még arról, hogy a Kék Áramlat Törökországból pontosan milyen úton jut majd el Európába, a Mol pedig természetesen nem tudott még dönteni a két elméleti alternatíváról, jelesül arról, hogy a Nabuccón, vagy a Kék Áramlaton érkező gázból vásárol-e majd, ha lesz gáz, ha lesz vezeték - fejtegette Gyurcsány a négyórás találkozó után.


Július közepén orosz-finn-magyar hármas csúcstalálkozót tartanak a finnugor őslakosságú Mordvinföld fővárosában, Szaranszkban - tette hozzá.

Mindenkinek az az érdeke, hogy kölcsönös megállapodást kössünk Oroszországgal és csökkentsük az egyoldalú energiafüggést - jelentette ki Gyurcsány Ferenc Moszkvában, miután csütörtökön délután tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A magyar kormányfő elmondta: ha Magyarországon gáztározó van, az fontos fegyver a kezünkben. Ha az országon keresztül nemzetközi gázvezeték húzódik, az szintén fontos eszköz függetlenségünk megőrzésében. A miniszterelnök szerint mindezt együtt kell mérlegelni, amikor egyik vagy másik megoldásról beszélünk.

Gyurcsány Ferenc cáfolta, hogy a magyar kormány elkötelezte volna magát akár az orosz Kékáramlat, akár az Európai Unió által tervezett Nabucco gázvezeték mellett. Akik azt mondják, hogy Magyarország kötelezze el magát, anélkül, hogy tisztában lennénk a feltételekkel, felelőtlen politikát követnek, vagy egy általunk nem ismert érdeket képviselnek -reagált Gyurcsány Ferenc a Fidesz bírálatára, amely szerint a kormányfő nem áll ki az új európai energiapolitika mellett.

Magyarország még nem döntött, mert még nem is dönthetett. A legfontosabb, hogy a magyar háztartásokban és ipari üzemekben mindig legyen gáz, a mindenkori magyar kormánynak kötelessége mindet megtenni a folyamatos gázellátás érdekében - közölte a kormányfő.

A megbeszélésen az orosz elnök és a magyar miniszterelnök egyetértett abban, hogy a kétoldalú kapcsolatok a rendszerváltás óta még sosem voltak ilyen jók. A magyar áruforgalom az utóbbi négy évben megháromszorozódott, a magyar export pedig 455 millió dollárról 2 milliárdra emelkedett. Ezen belül az Oroszországba irányuló magyar élelmiszerkivitel a duplájára nőtt.

Vlagyimir Putyin is örömmel nyugtázta, hogy a kétoldalú megállapodások folyamatosan teljesülnek, a két ország kapcsolatát nem terhelik vitás kérdések. A magyar gazdaság számára pótolhatatlan az orosz kapcsolat, de Oroszországnak is elemi érdeke, hogy jó politikai és gazdasági kapcsolatokat ápoljon Magyarországgal, mint uniós állammal. A találkozó nyilvános részében az orosz elnök megjegyezte: a két ország energetikai kapcsolatai "nem fejlődnek rosszul", bár két éve voltak kifogások az olajszállítások akadozása miatt, de ezek az ügyek rendeződtek. A gázszállításokkal sincs probléma - mondta Putyin, hozzátéve, hogy "nagy terveik vannak a magyarokkal" ezen a területen.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és kísérete a moszkvai villámlátogatás után még csütörtökön este hazautazik Magyarországra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását