2024. június 7. - Róbert

Végre ismét megvannak

Alkotmánybíróvá választotta az Országgyűlés hétfőn Lenkovics Barnabást és Lévay Miklóst. Hivatalba lépésüktől, vagyis április 21-étől újra teljes, 11 tagú lesz a taláros testület. Lenkovics Barnabás 314 igen és 25 nem, Lévay Miklós pedig 321 igen és 12 ne
2007. március 19. hétfő 21:41 - Hírextra
Lenkovics Barnabás eddig az állampolgári jogok országgyűlési biztosa volt. Bizottsági meghallgatásán az alanyi és az alapjogok védelmét nevezte legfontosabb feladatának alkotmánybíróként. Mint mondta: az állampolgári jogok országgyűlési biztosaként a végrehajtás kontrollját látta el, alkotmánybíróként azonban a jogalkotás ellenőrzése lesz a dolga. Az ombudsmani hivatal egyszemélyes munka volt, nagyobb szabadsággal, miután ajánlásai nem voltak kötelező érvényűek. Az Alkotmánybíróságon (AB) viszont csapatmunka zajlik, és jóval szigorúbban kell érvelni, ragaszkodni az alkotmányhoz, mert a határozatok mindenkire vonatkoznak - mondta Lenkovics Barnabás. Az ombudsman 10 napon belül lemond jelenlegi posztjáról, és április 21-én lép hivatalba.
Lévay Miklós, az ELTE rektorhelyettese korábban közölte: fő szakterülete a büntetőjog, szakmai érdeklődésének középpontjában pedig a kábítószer-kérdés áll, de a gyermeki jogok is foglalkoztatják - mondta. Lévay Miklós szerint a jelenlegi magyar szabályozás nem áll összhangban az ENSZ gyermekjogi egyezményével, amely fő szabályként zárt tárgyalást ír elő a 18 év alatti vádlottak ügyében, itthon azonban ez csak kivételes esetekben valósul meg.

Az Országgyűlésben legutóbb február 19-én szavaztak alkotmánybíró-jelöltekről. Akkor Trócsányi László, a Szegedi Tudományegyetem Európa-tanulmányok Központjának igazgatója kapta meg a szükséges kétharmados többséget, Kiss László alkotmánybírát pedig újraválasztották.

Forrás: Független Hírügynökség
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását