2024. május 20. - Bernát, Felícia

Bushnak kerítés gondjai vannak Mexikóval

Erőfeszítéseket ígért az Egyesült Államok bevándorlási politikája szigorának enyhítésére George Bush amerikai elnök kedden Mexikóban, latin-amerikai diplomáciai körútjának utolsó állomásán.
2007. március 14. szerda 07:41 - Hírextra
A kétoldalú kapcsolatokat beárnyékolja a szigorú amerikai bevándorlási rendszer, és Mexikóban tovább borzolta a kedélyeket az, hogy Bush elnök aláírt egy törvényt, amely további 1100 kilométer kerítés építését irányozza elő a közös határon. Kezdeményezői azt remélik az intézkedéstől, hogy azzal sikerül mérsékelni a déli szomszédból érkező illegális bevándorlók számát.

Az évi 12 millió illegális bevándorló fele Mexikóból érkezik az Egyesült Államokba. A kétnapos mexikói látogatásra érkező Bush elnök most biztosítani igyekezett vendéglátóit: "mindent meg fog tenni annak érdekében", hogy a törvényhozásban keresztülvigyen egy a jelenleginél engedékenyebb szabályozást, egy "átfogó bevándorlási reformot", és egy vendégmunkás-programot.

Felipe Calderón mexikói elnök Bush látogatását megelőzően kemény hangú üzenetet intézett hozzá arról, hogy az Egyesült Államoknak többet kell tennie a két ország közti kapcsolatokat zavaró problémák megoldása érdekében. Meridai találkozójukon visszafogottabban ugyan, de ugyanezt hangsúlyozta. "A migrációt nem lehet egy kerítéssel megállítani" - mondta.

Mindkét országnak többet kell tennie a mexikói gazdaság fejlődése érdekében, hogy csökkenjen az Egyesült Államokban munkát keresők száma. Elismerte, hogy saját kormányának is tennie kell e cél érdekében. "A mexikóiak minden egyes kivándorlóban a nép legjobbjait veszítik el, fiatalokat, dolgozó embereket. (...) Munkahelyeket akarunk teremteni, itt, Mexikóban, mert ez az egyetlen módja, hogy valóban megoldjuk a migrációs kérdést" - mondta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását