2024. április 29. - Péter

Erőszakkal és ordibálva választották meg az OCÖ elnökét

Kozák Jánost, a Lungo Drom színeiben mandátumot szerzett képviselőt választotta elnöknek az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) közgyűlése alakuló ülésén a BM Duna-palotában.
2007. március 13. kedd 14:44 - Hírextra
Miután a korelnök, Drágos József berekesztette az alakuló ülést, a Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma tovább folytatta azt, és 27 képviselőjük egyhangú szavazással elnöknek választotta Kozák Jánost.

Az új OCÖ-elnök első beszédében széles társadalmi összefogást hirdetett, és kijelentette, hogy számít a kormány és a Lungo Drom támogatására is.

Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke, fideszes képviselő úgy fogalmazott: "erőszakkal és törvénytelen módon, megint csak a kormányzat és nem a cigányság választja ki a magyarországi cigányság képviseletét, csak azért, hogy újból semmittevés legyen."

Hozzátette: a felelőség a kormányt és az MSZP-t terheli. Kijelentette: "siralmas, és túlhaladja az európai normát ez a fajta cigánypolitika".

Arra a kérdésre, hogy óvással kíván-e élni az alakuló ülésen megválasztott elnök személyével kapcsolatban, úgy válaszolt: "ezzel még nem kívánok foglalkozni".

Megjegyezte, hogy tudomása szerint az MSZP képviselői éjjel telefonon zaklatták a Lungo Drom képviselőit, pénzt és pozíciókat ígértek, ha az MCF táborát erősítik szavazataikkal.

Kolompár Orbán leköszönt elnök az alakuló közgyűlésen mondott beszédében úgy fogalmazott: Farkas Flórián azért hagyta el a termet, mert nem tudta elfogadni, hogy rajta kívül más elnökjelölt is van.

A botrány azért tört ki az alakuló ülésen, mert az MCF frakciója a Lungo Drom képviselőjét, Kozák Jánost jelölte elnöknek Farkas Flóriánnal szemben, majd erőszakkal, kiabálások kíséretében átültették a jelöltet soraikba.

Az MCF és a Lungo Drom sorai között sorfalat állva több olyan ember megjelent, akik az MCF szimpatizánsai voltak, és megakadályozták a Lungo Drom politikusait abban, hogy a képviselőt visszarángassák a saját soraik közé.

Az országi kisebbségi választásokon az 53 tagú közgyűlésben a Lungo Drom 28, az MCF 25 mandátumot szerzett. Így az volt várható, hogy a többség Farkas Flóriánt választja majd OCÖ-elnöknek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását