2024. május 20. - Bernát, Felícia

A Fidesz két új kérdést akar, az MSZP szerint elég egy régi is

Az Alkotmánybíróság múlt heti döntésében azt mondta ki: nem lehet népszavazást tartani olyan kérdésről, amely az adott év költségvetésében szerepel. Ebből a Fidesz szerint az következik, hogy 2008 és az azt követő évek tekintetében meg lehet tartani a ref
2007. március 12. hétfő 17:55 - Hírextra

Orbán Viktor a Fidesz hétfői elnökségi ülését követő sajtótájékoztatón elmondta: az új kérdéseket hamarosan az Országos Választási Bizottság (OVB) elé terjesztik. A pontos időpont attól függ, hogy Áder János, a párt jogi ügyekben jártas politikusa mikor lesz elérhető, és mikor tudnak vele a témáról egyeztetni. Áder János most a parlament alelnökeként külföldön tartózkodik.

A Fidesz azt szeretné, ha végül az összes engedélyezett kérdésről egy népszavazást lehetne tartani. Orbán Viktor hangsúlyozta: az aláírásgyűjtést a kérdések kapcsán akkor kezdik el, amikor már tudják, hogy mely témában írható ki referendum.

A pártelnök egyébként úgy értékeli, hogy az eredetileg tervezett hét népszavazási kérdés többségében kiírható lesz a referendum. Arra a kérdésre válaszolva, hogy nem lesz-e túl drága a népszavazás, a Fidesz elnöke úgy válaszolt: az a drága, amit a szocialisták csinálnak: "a legdrágább dolog a hazugság, annál drágább nincs" - szögezte le a politikus.

Közben a hírszerző.hu internetes portál úgy értesült: Orbán Viktor azt szeretné, ha a népszavazási kampány felelőse Áder János lenne.

A Fidesz elnöke nem az MSZP-vel vagy a kormánnyal vitatkozik népszavazási kezdeményezésükkel kapcsolatban, hanem az alkotmánnyal: az alaptörvényt próbálja kicselezni - így reagált hétfőn az MSZP szóvivője Orbán Viktor bejelentésére.

Nyakó István szerint azzal, hogy a Fidesz új népszavazási kérdéseket fogalmaz meg a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörléséért, azt bizonyítja: Orbán Viktor nem képes elfogadni egyetlen, a Fideszre nézve hátrányos döntést sem. Ahogy az ellenzéki párt megkérdőjelezi a választások eredményeit, most ugyanúgy nem fogadja el az Alkotmánybíróság (AB) határozatát sem, mellyel a vizitdíj és a kórházi napidíj kapcsán benyújtott népszavazási kezdeményezés újratárgyalását rendelte el.

Nyakó István úgy véli, hogy nem két új, hanem egy régi kérdésről van szó: "Orbán Viktor mikor fogadja már el végre a nép és az Alkotmánybíróság döntését" - fogalmazott a szóvivő.

Forrás: Független Hírügynökség
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását