2024. május 4. - Mónika, Flórián

Öt perc alatt kirúgták a rasszista képviselőt

Azonnali hatállyal megfosztották árnyékkormánybeli tisztségétől a brit ellenzéki Konzervatív Párt egyik vezető alsóházi képviselőjét, aki aznap megjelent lapnyilatkozatában a pártvezetés szerint lealacsonyító módon beszélt a brit hadsereg színes bőrű kato
2007. március 8. csütörtök 18:59 - Hírextra
Patrick Mercer, a tory árnyékkormány eddigi belbiztonsági államminiszter-jelöltje, aki korábban a brit hadsereg tisztje volt, a csütörtöki The Timesnak adott interjúban azt mondta: szolgálati ideje során sok olyan "semmittevő, mihaszna" katonával találkozott, akik felelősségre vonás esetén állandóan a "rasszizmus vádjának fedezékébe" vonultak.

Mercer szerint a fekete katonák "jól éltek" az ő ezredében, "de amikor az ember azt kérdezte tőlük, hogy hívták-e már magát niggernek, rávágták, hogy igen". Hozzátette: a hadseregben "már csak úgy van", hogy külső jegyeik alapján ugratják egymást az emberek, és például "egy vörös hajúnak sokkal nehezebb az élete, mint a feketéknek".

David Cameron, a Konzervatív Párt vezére és miniszterelnök-jelöltje csütörtökön közölte, hogy "teljes mértékben elfogadhatatlannak" tartja Mercer kijelentéseit, és Patrick Mercer "már nem az árnyékkormány tagja". Cameron szerint a brit társadalomban "egyébként is túl sok a rasszista megnyilvánulás", és ezeket egyszerűen "nem lehet eltűrni, nem lehet rájuk kifogást találni, sem a hadseregben, sem máshol".

A BBC értesülése szerint a konzervatív vezér "nem egészen öt perccel azután" rúgta ki az árnyékkormányból Mercert, hogy elolvasta az interjút. Mercer ugyanaznap nyilatkozatban kért elnézést azoktól, akiket kijelentéseivel megbántott, és közölte, hogy saját elhatározásából is, "minden további nélkül" távozik a tory parlamenti frakció első padsorából. Hozzátette ugyanakkor: mondanivalóját "rosszul ítélték meg", és annak idején "nagy megtiszteltetésnek" érezte, hogy etnikai kisebbségek soraiból érkező katonák parancsnoka lehetett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását