2024. április 28. - Valéria

Tajvan titkos rakétakísérletet hajtott végre

Titkos rakétakísérletet hajtott végre Tajvan - adta hírül a tajvani sajtó kedden, két nappal azután, hogy Peking bejelentette katonai kiadásainak meredek növelését. Lapértesülések szerint február elején tesztelték a Hsziungfeng 2E típusú rakétát Csen Suj-
2007. március 6. kedd 14:10 - Hírextra
A rakéta hatótávolsága ezer kilométer, vagyis elengedő ahhoz, hogy Tajvan csapást mérjen Kína két legfontosabb pénzügyi központjára, Sanghajra és Hongkongra. Egy tajvani katonai szaklap újságírója pedig azt közölte, hogy ő már február 2-án tudomást szerzett a pingtungi légitámaszponton végrehajtott rakétakísérletről.A tajvani katonai vezetők egyelőre nem kívántak reagálni a lap cikkére.

A vasárnapi bejelentés után Washington és Japán is kérte Kínát katonai kiadásainak átláthatóvá tételére, Tajvan pedig annak a véleményének adott hangot, hogy a hadi költségvetés meredek növekedése veszélyt jelent a térség békéjére.

A katonaság berkeiből érkező híreken kívül a közelmúltbeli politikai megnyilatkozások is a Peking és Tajpej közötti feszültség növekedésére utalnak. A tajvani elnök hétfőn szokatlan nyíltsággal és egyértelműséggel foglalt állást Tajvan függetlenné válása mellett. A nyilatkozatra hevesen reagált a pekingi külügyi szóvivő, mondván, hogy "aki megpróbálja elszakítani Kínától egyik tartományát, Tajvant, bűnözőként vonul be a történelembe".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását