2024. május 5. - Györgyi

Fél év börtönt kapott a politikus

Féléves börtönbüntetésre ítélte egy kurdbarát török párt vezetőjét egy török bíróság, mert az illető "Öcalan úrként" beszélt Abdullah Öcalanról, az életfogytig tartó szabadságvesztését töltő szakadár kurd vezérről - közölték kedden bírósági források.
2007. március 6. kedd 21:35 - Hírextra
A hathónapos szabadságvesztéssel Ahmet Türköt, a Demokratikus Társadalom Pártjának (DTP) elnökét sújtotta a bíróság. Türköt február 26-án egy társával együtt fejenként már másfél éves börtönbüntetésre ítélték, mert a vádhatóság szerint tavaly kurd nyelvű röplapokat terjesztettek, amelyeken ráadásul Öcalant dicsőítették. Türk és társa fellebbezett az ítélet ellen.

A bíróság az újabb büntetést azzal indokolta, hogy az "úr" jelző Öcalan iránti tiszteletet fejez ki. A szakadár kurd vezetőt a török hatóságok viszont terroristának tekintik.

Öcalan híveivel 1984-ben robbantott ki fegyveres felkelést annak érdekében, hogy a 12-15 milliós törökországi kurd közösség számára széleskörű autonómiát harcoljon ki. Az összecsapásokban több mint 30 ezren vesztették életüket.

A DTP-t 2005 novemberében hozták létre azzal a kinyilvánított céllal, hogy a kurd konfliktust békés eszközökkel igyekezzen rendezni. A török hatóságok azonban azt gyanítják, hogy a párt tagjai Öcalan betiltott mozgalmának, a Kurdisztáni Munkáspártnak (PKK) az eszközei, és emiatt jelenleg is bírósági eljárás folyik DTP-aktivisták tucatjai ellen.

A PKK-t Törökországon kívül az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorista szervezetnek tartja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását