2024. május 4. - Mónika, Flórián

Bosnyák exodus indul meg

Kollektív kivándorlásra készülnek az őket ért hátrányos megkülönböztetés miatt a Srebrenicában élő muzulmánok. "Évek óta fenyegetettségnek és elnyomásnak vagyunk kitéve. Ugyanazok a rendőrök hallgatnak ki bennünket, akik szerepelnek a srebrenicai vérengzé
2007. március 6. kedd 16:28 - Hírextra
A kivándorlást állítólag március 14-én kezdik meg, ám egyelőre nem tudni, hogy hány ember kívánja elhagyni a várost. Arról sem szólnak a hírek, hogy melyik országba akarnának távozni. A boszniai háború végén, 1995 júliusában a szerbek mintegy nyolcezer bosnyák fiút és férfit végeztek ki, amit idén február végén a hágai Nemzetközi Bíróság népirtásnak minősített.

Előzőleg hétfőn a srebrenicai bosnyákok egy csoportja a szarajevói kormányhoz, az ENSZ-hez és az Európai Unióhoz intézett levelében az alkotmány módosítását kérte az ország etnikai megosztottságának felszámolása érdekében. A levélben a bosnyákok kijelentették, hogy nem hajlandóak olyan országrészben élni, ahol népirtást követtek el. Azzal fenyegetőztek, hogy a boszniai kormány szarajevói székháza előtt fognak letáborozni.

Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság miniszterelnöke a maga részéről a srebrenicai térség gazdasági újjáélesztésére tett ígéretet, és maradásra hívta fel a bosnyákokat. A kormányfő szerint a bosnyákokat nem éri hátrányos megkülönböztetés Srebrenicában, csupán a szarajevói politikusok heccelték fel a kivándorlásra készülő embereket.

A népirtást túlélő helybeli muzulmánok közül több százan később visszatértek a daytoni egyezményben a boszniai Szerb Köztársasághoz csatolt városba. Sokan közülük arra panaszkodnak, hogy az élet számukra nehéz és megalázó szülővárosukban, ahol továbbra is ott élnek a vérengzés elkövetői, s nap mint nap kénytelenek találkozni velük az utcán. Bosznia-Hercegovina másik részében, a Bosnyák-Horvát Föderációban viszont a szerbek panaszkodnak az őket érő megkülönböztetés miatt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását