2024. május 21. - Konstantin

Zajlanak a koalíciós tárgyalások

Szerbiában pénteken - csaknem másfél hónappal a parlamenti választás után - megkezdődtek a kormányalakítási tárgyalások. A megbeszélések két részvevője a Boris Tadic államelnök vezette Demokrata Párt (DS) és a Szerbiai Demokrata Párt (DSS) valamint az Új
2007. március 3. szombat 09:11 - Hírextra
Ezek a második, illetve a harmadik helyet szerezték meg a január 21-i parlamenti választáson, s összesen 107 képviselővel rendelkeznek a 250 tagú parlamentben. Az fel sem merült, hogy a legnagyobb parlamenti erővel, 81 képviselővel rendelkező szerb radikálisok kapjanak kormányalakítási megbízást az államfőtől, mivel Vojislav Seselj pártja nem kormányképes.

Vezetői rögtön a januári szavazás után bejelentették, hogy senkivel sem kívánnak koalícióra lépni, így pedig kizárt, hogy miniszterelnök-jelöltjük megkapja a parlamentben a hivatalba lépéséhez szükséges támogatást. Az új kormányról tehát a demokratikus blokk két legerősebb pártjának kell megállapodnia, amelyek biztonsággal számíthatnak a 19 képviselővel rendelkező, eddig is kormánytag G17 Plus pártra.

Ezzel meglesz az abszolút többségük még abban az esetben is, ha a liberális demokraták, a vajdasági szocialisták ligája és a nemzeti kisebbségeket képviselő pártok nem támogatják őket, ami nem valószínű. Politológusok, a szerb közélet szakértői szerint a koalíciós tárgyalások során eldöntendő legnehezebb kérdés az, hogy ki legyen a miniszterelnök.

Tadic államfő Bozidar Djelic nemzetközi hírű közgazdász, volt pénzügyminiszter személyében megnevezte ugyan jelöltjét, de Vojislav Kostunica is jelezte, hogy kormányfő kíván maradni. Mivel nélküle a DS csak bizonytalan sorsú kisebbségi kormányt képes alakítani, s Bozidar Djelic saját pártján belül sem élvez egyöntetű támogatást, lehetséges, hogy Kostunica megkapja, amit kíván.

Cserébe ezért a szerbiai demokratáknak természetesen le kell mondaniuk a legfontosabb minisztériumokról, s vállalniuk kell, hogy a valószínűleg még az idén megtartandó elnökválasztáson az újra induló Boris Tadic mögé állnak. Bár az első, pár órás találkozón mindkét párt képviselői azt hangsúlyozták, hogy az ország stabilitása szempontjából szükséges a kormány minél előbbi megalakítása, továbbra sem kapkodják el a dolgot: a következő találkozót jövő hét szerdájára tűzték ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását