2024. május 18. - Erik, Alexandra

Miért lett 300 millió a 216 millióból?

Utolsó pillanatban vetette el a február 21-én a fővárosi kulturális bizottság által elfogadott módosító indítványt a szocialista frakció. Így mégis a kulturális szféra által elfogadhatatlan 682 milliós összeg szerepel a költségvetési előterjesztésben, mel
2007. március 1. csütörtök 09:33 - Hírextra
Utolsó pillanatban vetette el a február 21-én a fővárosi kulturális bizottság által elfogadott módosító indítványt a szocialista frakció. Így mégis a kulturális szféra által elfogadhatatlan 682 milliós összeg szerepel a költségvetési előterjesztésben, melyről ma szavaznak a képviselők. Bár 164 millió forintot tartaléksorra helyeznek, ez később lehívható lesz – tudósít a Népszava.

Az eredeti 685 millió forint helyett a javaslat szerint 436 milliót vontak volna el az ágazattól: 216 milliót a színházaktól, 220 milliót az egyéb kulturális intézményektől, melyhez az indítványozó SZDSZ-es Bőhm András, és az MSZP-s Gy. Németh Erzsébet mellett a Fidesz is csatlakozott.

Azonaban a szocialista frakcióban két napja született döntés értelmében, az eredeti terveknek megfelelően 216 helyett 300 millió forinttal kurtítják meg a fővárosi teátrumokat, és 84 milliót tartalékba helyeznek. Ezt az összeget még idén Horváth Csaba kultúráért is felelős főpolgármester-helyettes által júniusig kidolgozandó koncepció alapján oszhtatják majd el a színházak között. A lapnak Horváth úgy nyilatkozott, hogy a jelenlegi koncepció által hátrányba került színházak élveznek majd prioritást a a tartalék elosztásakor.

Csakhogy a 300 milliós javaslat egészen más komncepcióra épül, mint a 216 milliós elképzelés. Az előző a gyermek- és művészszíházakat helyezte volna előtérbe, és sodorta volna a működésképtelenség hatátrára a szórakoztató színházakat. Ezt hivatott korrigálni a Bőhm-féle elképzelés.

Egy biztos, mivel 682 millió forint elvonás kerül a költségvetésbe, az állami hozzájárulás is csökkeni fog, melyet ehhez igazítanak.
Forrás: Népszava
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását