2024. május 16. - Mózes, Botond

Döntöttek: hatot idén, tizenhármat később zárnak be

Egy illetve két szavazat többséggel elfogadta a közgyűlés a fővárosi szakközépiskolák átalakításáról szóló javaslatokat. A határozat alapján összesen 19 budapesti szakiskolát vonnak össze egy másikkal.
2007. március 1. csütörtök 16:30 - Hírextra
Az eredeti előterjesztésben összesen 20 szakközépiskola szerepelt, de mivel a Corvinus Egyetem az utolsó pillanatban átvállalta a Soós István Borászati Szakközépiskola fenntartói jogait, ez az intézmény megmenekült a bezárástól. Az önkormányzat azt ígérte, az átadás előkészítése idén július elsejéig megtörténik.

A Dekoratőr Iskola már idén szeptembertől egy másik iskolába olvad. Erre a sorsra jut a Hajnik Károly Közgazdasági Szakközépiskola, az Irinyi János Környezetvédelmi és Vegyészeti Szakképző Iskola, a Kelenföldi Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola, a Klauzál Gábor Műszeripari Szakközépiskola és Szakiskola, és a Szentágothai János Egészségügyi Szakképző Iskola is.

A közgyűlés döntése alapján jövő szeptemberben költözik a Batthyány-Strattmann László Szakképző Iskola és Gimnázium, a Bőrfeldolgozóipari Szakközépiskola és Szakiskola, a Fényes Elek Közgazdasági Szakközépiskola, a Földes Ferenc Kereskedelmi Szakközépiskola, a Kvassay Jenő Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola, a Lengyel Gyula Kereskedelmi Szakközépiskola, a Mérei Ferenc Szakiskola, a Petőfi Sándor Szakközépiskola és Gimnázium, a Szabóky István Borászati Szakközépiskola és Szakiskola, és a kollégium kivételével egy évig a Déri Miksa Szakközépiskola és Szakiskola is maradhat.

A Kalmár László Számítástechnikai Szakközépiskola, a Kolos Richárd Fővárosi Gyakorló Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola, a Kossuth Zsuzsa Humán Szakközépiskola két éves haladékot kapott.

A kormánypárti képviselők többnyire a kihasználatlan helyekkel indokolták az összevonások szükségességét; a főváros szerint ugyanis legalább 13-16 ezer üres férőhely van az iskolákban, amit az önkormányzatnak kell finanszíroznia. Azzal érveltek, hogy jobb most dönteni és ezzel megszüntetni a bizonytalanságot, mint elodázni a döntést és ezzel veszélyeztetni az uniós támogatások lehívásának lehetőségét, amit az újonnan létrejövő szakképző központokra lehetne fordítani. Az integrált szakképzési rendszer a munkaerőpiaci igényekhez is jobban igazodik majd, ami a pályakezdő munkanélküliek számát is csökkentheti - mondták.

Az ellenzéki képviselők egyetértettek abban, hogy a döntés előkészítetlen, kapkodó és elhamarkodott. Az átalakítások kivitelezéséről, illetve az új szakképző központokról szóló hatástanulmányokat már a tavalyi év végére el kellett volna készíteni, de ez a mai napig nem történt meg. A közgyűlés korábban Demszky Gábort bízta meg a feladattal és 20 millió forintot különített el erre, a legújabb előterjesztésben pedig már júniusi határidő szerepel. Többen kifogásolták azt is, hogy az összevonások miatt többet kell majd közlekedni a gyerekeknek, és a témát övező bizonytalanság miatt sokkal kevesebben jelentkeznek az érintett intézményekbe.

A vitában felszólalt Pécsi Ágnes, a Lengyel Gyula Kereskedelmi Szakközépiskola egyik tanára is, aki arra kérte a képviselőket, hogy ne döntsenek ma, mert az előterjesztésben nem valós adatok szerepelnek. Az iskolákba sokkal több gyerek jár, mint ahogy azt a statisztikák mutatják - mondta.

Az összevonásokkal az idén 1, jövőre 3 milliárd forintot spórol a főváros, és legalább 500 pedagógus veszíti el az állását - köztük sok nyugdíjas, illetve határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatott pedagógus. A bezárásra ítélt intézményekben egyébként több mint 2500 pedagógus dolgozik, köztük 425 nyugdíjas. Szeptembertől újabb 500 tanár veszíti el az állását a kötelező óraszám emelések miatt.
Forrás: Független Hírügynökség
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását