2024. május 4. - Mónika, Flórián

Reformokra szólította fel Törökországot az EU bővítési biztosa

Mindenekelőtt a véleményszabadság és más alapvető jogok biztosítása érdekében elengedhetetlen reformokra szólította fel Törökországot Olli Rehn, az Európai Unió bővítési biztosa.
2007. február 28. szerda 11:42 - Hírextra
A finn politikus keddi, a Deutschlandfunk rádióállomás által ismertetett nyilatkozatában közvetve ettől tette függővé a Törökországgal korábban megkezdett, csatlakozási tárgyalások újabb fejezeteinek megnyitását. Annak a reményének adott hangot, hogy Ankara pozitív magatartása esetén az év közepéig négy fontos fejezetről megkezdődhetnek a tárgyalások, ezek között első helyen a gazdaság-, illetve a pénzügypolitikát említve.

Olli Rehn úgy ítélte meg, hogy az EU tagállamainak többsége támogatja az unió és Törökország közeledését, s érdekelt a reformfolyamat tovább vitelében. Utalt arra, hogy rendkívül nehéz és lassú tárgyalásokról van szó, mégis eredményként könyvelte el azt, hogy a folyamat nem szakadt meg.

A bővítési biztos csupán általánosságokban beszélt a balkáni államok csatlakozási kilátásairól. Annak a nézetének adott hangot, hogy ez jelentős mértékben összefügg a térség biztonsági helyzetével.

Rehn elvetette, hogy csökkentsék az uniós biztosok számát. A huszonhét tagúra kibővült EU egyik "fő értékének" nevezte, hogy minden tagállam rendelkezik egy biztossal. Ugyanakkor úgy vélte, hogy a hangsúly nem feltétlenül a biztosok számán van, hanem sokkal inkább azon, hogy milyen hatékonyan dolgozik maga az Európai Bizottság. Nézete szerint a jelenlegi elnök, José Manuel Durao Barroso irányításával ezen a téren az elmúlt időszakban sikerült jelentős előrehaladást elérni. Mindenesetre a lehetséges intézményi módosítások között említette azt, hogy bizottsági alelnökök - a biztosok "rovására" - nagyobb hatalmat kapjanak.
Forrás: euractiv.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását