2024. május 9. - Gergely

Kiütés vagy akár méhnyakrák az amerikai nők negyedénél

A 14 és 59 év közötti amerikai nők egynegyede fertőzött a szexuális úton terjedő humán papilloma vírussal, amely enyhébb formájában nemi szervi szemölcsöket, súlyosabb esetben méhnyak rákot okozhat.
2007. február 28. szerda 17:08 - Hírextra
A legfiatalabb korosztály, a 14-24 évesek körében a fertőzöttség jóval nagyobb, mint eddig hitték, korábbi adatok alapján ugyanis a HPV-fertőzöttek számát 4,6 millióra becsülték, most azonban kiderült, hogy mintegy 7,5 millióan vannak. A fertőzöttség aránya a 20-24 éves nőknél a legmagasabb, csaknem 45 százalék, ami azt igazolja, hogy a fiatal és szexuálisan aktív nők a leginkább veszélyeztetettek.

A jelentés az Amerikai Orvosok Szövetsége (AMA) folyóiratának szerdai számában jelent meg. A férfiaknál is rendkívül magas a HPV-fertőzöttek száma, ám erről még nem készült felmérés.

A HPV, ami egyébként egész víruscsaládot foglal magában, a méhnyak rákos esetek többségét okozza, és jelenleg az egyik leggyakoribb szexuálisan terjedő kórokozó. Eddig csaknem száz altípusát különböztették meg, amelyeket daganatkeltő képességük alapján magas, közepes és alacsony kockázatú csoportokba soroltak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását