2024. május 4. - Mónika, Flórián

Kiállítás nyolc méterre a föld alatt

Nyolc méterrel a föld alatt, egy természetes mésztufa barlangban rendez egyedülálló kiállítást a Duna-Dráva Nemzeti Park Pécsett. Nyártól maketteken és rajzokon mutatják majd itt be a hely történetét.
2007. február 28. szerda 17:06 - Hírextra
A földfelszínen játszótér van, nyolc méterrel a föld alatt pedig feltárul a Pokol Kapuja. A barlangot hivatalosan a múlt század huszas éveiben nyitották meg, akkor kapta mostani nevét. A legnagyobb termében egy papírsárkány riogatta annak idején a látogatókat - mondta a Független Hírügynökségnek Havasi Ildikó, a Duna-Dráva Nemzeti Park geológiai referense.

A Pokol Kapuját később lezárták, és évtizedekre elfelejtették, pedig már a rómaiak is használták az üregeket. A középkorban vízimalmokat táplált a barlangot kialakító Tettye-patak. A 18. században lakások is voltak a Pokol Kapujában. Egészen a közelmúltig pedig egy hajléktalan lakott az egyik üregben, ő az építkezés megkezdésekor költözött ki.

A 250 méter hosszú barlang üregeit kiszélesítik, majd összekötik egymással a járatokat, és látogathatóvá teszik az egész barlangot. 50 millió forintba kerül a munka, a pénzt pályázaton nyerte a nemzeti park.

Nyáron egyedülálló kiállítás nyílik a barlangban: maketteken és rajzokon mutatják be a Pokol Kapuja több évszázados történetét.
Forrás: Független Hírügynökség
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását