2024. május 3. - Tímea, Irma

Az észtek már elektronikusan is voksolhatnak

Az észtországi parlamenti választásokon a szavazók az interneten keresztül is leadhatják voksukat. Ezzel világelső a parányi balti állam, amely Magyarországgal együtt lépett be az Európai Unióba.
2007. február 28. szerda 08:44 - Hírextra
A parlamenti választás vasárnap lesz. A csaknem 1 millió szavazásra jogosult szerdáig adhatja le a voksát a világhálón keresztül. Aki szerdáig nem szavaz online, az vasárnap elfáradhat a hagyományos urnához is, és bedobhatja papírra nyomtatott szavazólapját.

Az online szavazást bármilyen internetes számítógépől meg lehet ejteni, otthon vagy a munkahelyen. Ehhez minden szavazásra jogosult kapott egy elektronikus személyi azonosító kártyát. A kártyát egy külön kódolvasó berendezésen kell áthúzni, majd a személyi kódot megerősítésként be is kell gépelni, végül a szavazatot meg kell erősíteni egy elektronikus aláírással.

A rendszer egyes kritikusai szerint a szavazókat otthon vagy a munkahelyükön befolyásolhatják. Ennek kivédéséra az állampolgároknak lehetőséget adtak, hogy meggondolhassák az interneten leadott szavazatukat. Aki így tesz, az vasárnap hagyományos szavazólapos, urnás módszerrel felülírhatja az elektronikus szavazatát.

Észtorszságban már a 2005-ös önkormányzati választásokon is lehetett elektronikusan szavazni. Akkor a jogosultak 2 százaléka élt ezzel a lehetőséggel. Feltételezik, hogy most többen lesznek. Az éves adóbevallást az észtek 82 százaléka már on-line adja be.

Az európai parlamenti választások tisztaságát ellenőrző Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet vakarja a fejét. Elismerte, hogy még nincs módszere az elektronikus szavazás ellenőrzésére, mivel a szavazási renszerbe - éppen a csalás megakadályozása céljából - nem lehet beavatkozni.
Forrás: Független Hírügynökség
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását