2024. május 3. - Tímea, Irma

Mindenki ünnepeljen valahogy

Az SZDSZ-es Fodor Gábor hétfőn az Országgyűlésben napirend előtt arra kérte a miniszterelnököt, hogy legyen ott ő is az utcán a március 15-i ünnepségeken, és mondjon beszédet is.
2007. február 26. hétfő 17:01 - Hírextra
Fodor Gábor azt hangsúlyozta: demokrataként nem tarthatják normális állapotnak, hogy az emberek félnek az utcára kimenni az őszi események miatt, ezért a liberálisok "felemelt fejjel, büszkén, bátran az utcán is ünnepelni akarnak", a fővárosban a Petőfi szobornál, ahol Demszky Gábor beszél majd, de más településeken is.

"Az utcán is akarunk ünnepelni, erről nem mondunk le, azért arra kérem a miniszterelnök urat, hogy vizsgálja felül álláspontját, jöjjön el ő is ezekre az ünnepekre, legyünk ott az utcán együtt, mutassuk meg, hogy nem félünk, mondjon beszédet, és közösen félelem nélkül saját ünnepünkként ünnepeljük meg március 15-ét, ne engedjük át másoknak, ne engedjük át a szélsőségeseknek és ne engedjük át azoknak, akik félelmet akarnak kelteni ebben az országban" - jelentette ki.

Fodor Gábor az igazságügyi és rendészeti minisztertől azt kérte, nyugtassa meg az embereket, hogy március 15-én a rendőrség, ha kell megfékezi a rendbontókat, de betartja a jogállami normákat is.

A SZDSZ frakcióvezető-helyettese arról is beszélt: tudomásul kell venni, hogy minden pártnak joga külön ünnepelni, ugyanakkor a Fidesztől azt kérte, hogy találják meg azokat a közös ünnepléseket március 15-én, ahol a Fidesz képviselői is jelen vannak.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője az MTI-nek erre reagálva azt mondta: az állami lobogó felvonása szerinte ilyen ünnepség lesz, de önkormányzati szinten is lesznek olyan megemlékezések, ahol a Fidesz is jelen van.

Mint mondta, elnökségi ülésen biztosan foglalkoznak majd a központi ünnepségeken való részvételről, azonban még azt sem lehet nem tudni, hogy pontosan milyen központi ünnepségek lesznek.

A Fidesz frakcióvezetője arra a kérdésre, hogy mit szól Fodor Gábor kéréséhez, hogy a miniszterelnök is mondjon beszédet az ünnepen, azt mondta: nem akar beleszólni két koalíciós párt beszélgetésébe, ezt a kérdést majd ők eldöntik. Szerinte az lenne jó, ha mindenki a maga módján, békésen tudna ünnepelni március 15-én.

Fodor Gábor arról is beszélt: a Fidesznek szembe kell néznie azzal, hogy az ultimátumok, a kordonbontás és a kivonulások politikája az ország végletes kettészakadását eredményezheti és bátorítást nyújt a szélsőségeseknek, ezért az sem mindegy, hogy milyen eszközökkel ünneplünk külön.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke ugyancsak a közelgő ünnep kapcsán arra kérte a magyar embereket, hogy "vegyék vissza" a politikától március 15-ét, legyen ez egy normális, békés nap, az egész nemzet közös ünnepe.

Az MDF elnöke szerint az utóbbi években egyes politikusok fokról fokra sajátították ki az ünnepeket, holott a politika elit kötelessége az lenne, megőrizze a nemzeti ünnepek méltóságát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását