2024. május 7. - Gizella

Mégsem a Egyesült Államok a felelős?

Az ENSZ adatai rácáfolnak azokra a korábbi állításokra, miszerint Kína mellett az Egyesült Államok a világ egyik legnagyobb környezetszennyezője. A friss információk szerint az USA még Európánál is többet tesz a klímaváltozás megakadályozása érdekében.
2007. február 26. hétfő 10:50 - Hírextra
Az Egyesült Államok minden más országnál többet költött az üvegházahatású gázok kibocsátásának csökkentését célzó kutatásokra és technológiákra, és a jelek szerint az erőfeszítések meghozzák eredményüket, derült ki egy dallasi nonprofit kutatási intézet, az Országos Politikaelemző Központ munkatársának tanulmányából, amely az ENSZ február 2-án ismertetett adatait elemzi.

"Az USA sokkal jobban áll a gázkibocsátás csökkentését illetően, mint Európa, bár gazdasága és lakossága sokkal gyorsabb ütemben nő" - állítja a szakember. "Papíron jól mutató, ám a valóságban kevés hatással bíró egyezmények aláírása helyett az USA gazdasági megközelítéssel, hatékonyan (költségtakarékosan) csökkentette a gázkibocsátás mértékét."

Az ENSZ adatai szerint az USA-ban 2000 és 2004 között a kibocsátott széndioxid mennyisége 8 százalékkal volt alacsonyabb az 1995-2000-es időszakéhoz képest, míg az EU 15 régi tagállama 2,3 százalékponttal növelte a gázkibocsátást. 2000-től 2004-ig az EU tagállamainak széndioxid kibocsátása mintegy kétszerese az amerikai rátának. Ebben az időszakban az amerikai gazdaság közel 1,9 trillió dollárral növekedett, ami a szakemberek olvasatában annyit jelent, mintha Olaszország gazdaságának egész teljesítményét hozzáadnánk az amerikaihoz. Az USA lakossága továbbá 11,3 millióval nőtt, ez több mint Görögország lakossága, olvasható a most közzétett dallasi elemzésben.

"Az amerikai üzleti világnak sikerült az, ami az európai bürokráciának nem. Az ázsiai-csendes-óceáni partnerség pedig sokkal eredményesebb lesz a tartós kibocsátás-csökkentés terén, mint a Kiotói egyezmény" - áll a tanulmányban. Ez a partnerség egy nem kötelező érvényű együttműködési terv az üvegházhatású gázok csökkentését célzó technológiák cseréjére, közös kutatásra.

Az elemzést a Washington Times ismertette, megállapítva azt is, hogy a klímváltozásról készült Al Gore-film állítása ellenére a globális felmelegedés nem foglalkoztatja különösebben az amerikaiakat. Egy 1708 felnőtt bevonásával, január 10. és 15. között elvégzett felmérés szerint a Fehér Ház és az amerikai kongresszus prioritáslistáján a klímaváltozás 23 téma közül csak a 19. a sorban. A megkérdezetteknek csupán 19 százaléka aggódik erőteljesen a globális felmelegedés miatt, amit egyébként 47 százaléknyian az emberi tevékenységnek tulajdonítanak - a konzervatív republikánusok 20, a liberális demokraták 71 százaléka.
Forrás: euractiv.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását