2024. május 11. - Ferenc

Még mindíg karcsúbb a nők borítékja

Európában a férfiak és nők fizetése között 15 százaléknyi különbség van - derül ki abból a jelentésből, melyet még a március 8-i nőnap előtt kíván nyilvánosságra hozni az Európai Bizottság.
2007. február 26. hétfő 10:04 - Hírextra
Férfikollégáiknál akár 20-25 százalékkal is „karcsúbb” fizetési borítékot vihetnek haza a nők Cipruson, Szlovákiában, Észtországban, Németországban és Nagy-Britanniában, ezzel szemben Máltán és Portugáliában alig 5 százalék a férfiak és a nők fizetése közötti különbség - tudósít a bruxinfo.hu.

Vladimír Spidla szociális ügyekért felelős biztos az EUobservernek nyilatkozva kiemelte, hogy bár az előző évekhez képest némileg csökkentek a különbségek, ám mindez túl lassan történik. Szerinte a kormányoknak az oktatásra kellene összpontosítaniuk, és elemezniük kellene, hogy egyes alacsony fizetéssel járó ágazatok alapvetően miért nőkkel van tele, más szektorokban pedig – mindenféle objektív ok nélkül – miért hiányoznak a gyengébb nem képviselői.

A magánszektorban egyébként még rosszabb a helyzet, hiszen egy másik független jelentés szerint a különbség akár a 25 százalékot is elérheti. Ezen a téren a legrosszabb mutatóval Nagy-Britannia (30 százalék), a legkedvezőbbel pedig Szlovénia (11 százalék) rendelkezik.

Brüsszel amellett, hogy az „egyenlő munkáért – egyenlő fizetést” elvért száll síkra, szükségesnek tartja az egyenlő munkalehetőségek, így megfelelő gyermekellátási létesítmények megteremtését is.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását