2024. május 20. - Bernát, Felícia

Senki sem vállalja a 191 halottat és 1824 sebesültet eredményező robbantásokat

Tagadta bűnösségét a 2004. márciusi madridi robbantások ötödik és hatodik vádlottja is hétfőn, akárcsak előttük négy másik társuk.
2007. február 19. hétfő 20:29 - Hírextra
A szíriai Bászel Galjúnt azzal vádolják, hogy ő volt az egyik, aki elhelyezte a pokolgépeket, illetve hogy ő volt a 191 halálos áldozatot követelő, 1824 ember sebesülését okozó, összehangolt robbantássorozat egyik kitervelője. A 26 éves vádlott azt állította a tárgyaláson, hogy számítógéppel manipulálták azt a fényképet, amelyen egy szemtanú felismerni vélte őt. Egy másik, róla készült fényképen viszont nem ismerte fel őt a tanú - érvelt. Galjún tagadta továbbá azt is, hogy az al-Kaida terrorista hálózathoz kötődő Marokkói Harcoló Iszlám Csoport és az ETA tagja lenne.

Galjún tagadta, hogy járt volna a Madrid külvárosában lévő Leganesben abban a rendőrség által 2004. április 3-án ostromlott lakásban, ahol a merényletek hét feltételezett elkövetője felrobbantotta magát. Arra a kérdésre, hogy miként találhatták meg az ő DNS-ének nyomait egy, a lakásban fellelt sapkán, azt felelte, hogy akkor éppen barátja, az öngyilkosok egyike viselte. Arra sem tudott meggyőző választ adni, hogyan került ebbe a lakásba az a mobiltelefon, amelyet akkoriban rendszeresen használt és amelyet a merénylet egy másik feltételezett elkövetője adott kölcsön neki.

A Baszkföld Haza és Szabadság szakadár szervezetet a spanyol jobboldali pártok egy része azzal vádolta, hogy a háttérből irányította a madridi merénylőket. Ezt a feltételezést azonban az igazságügyi vizsgálat teljesen elvetette. Galjún vallomásában határozottan elítélte a merényleteket.

Az előtte meghallgatott vádlott, Dzsamel Zugam a csütörtökön és pénteken meghallgatott másik három feltételezett értelmi szerzőhöz hasonlóan szintén tagadta, hogy bármilyen módon részt vett volna a merényletekben, és szintén élesen elítélte a robbantásokat.

A délután folyamán a bíróság elé álló 24 éves marokkói Abdelmadzsid Busar, a másik feltételezett pokolgép-elhelyező ugyancsak azt állította, hogy semmi köze a merénylet-sorozathoz. Busart 2005 júniusában Szerbia-Montenegróban tartóztatták le, majd adták ki a spanyol hatóságoknak.

A vád szerint Busarnak az utolsó pillanatban sikerült elmenekülnie a leganesi lakásból. Busar viszont azt állította, hogy soha nem volt a leganesi lakásban és nem ismerte a hét férfit, akik kollektív öngyilkosságot követtek el. Ő is tagadta, hogy a Marokkói Harcoló Iszlám Csoport tagja lenne. Vádlott-társaihoz hasonlóan ő is elítélte a terrorakciókat.

A madridi volt a legvéresebb európai merénylet, amely mögött az al-Kaida nemzetközi terrorista szervezetet gyanítják. A múlt hét csütörtökén kezdődött meg "az évszázad pere" Spanyolországban, a robbantássorozat 29 vádlottja áll bíróság előtt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását