2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Ki nyugszik Che mauzóleumában?

Tudósok szerint nem Ernesto Guevara de la Serna maradványait helyezték örök nyugalomra a Santa Clara-i mauzóleumban. Lehetséges, hogy Fidel Castro kubai elnök politikai döntése nyomán "kellett" megtalálni bajtársa holttestét.
2007. február 16. péntek 08:30 - Hírextra

Negyven évvel halála, és tíz évvel földi maradványainak megtalálása után a tudósok arra figyelmeztetnek, talán nem is Che Guevara holttestét helyezték örök nyugalomra a számára épített mauzóleumban - írja az infiradio.hu.

Egy spanyol-mexikói magazin, a Lestas Libres tényfeltáró cikkében az áll: valószínű, hogy hazudtak azok a kubai kutatók, akik azt állították, megtalálták a "Commandante" és a vele együtt egy bolíviai repülőtér közelében eltemetett hat társa maradványait. A cikkben feltételezik: a kutatók Fidel Castro nyomására nyilatkoztak így, hiszen a kubai elnöknek minden bizonnyal politikai indokai voltak arra, hogy "megtalálják" egykori bajtársa holttestét: újra forradalmi hangulatba akarta hozni az országot. A cikk írója sok következetlenséget talált a vizsgálatokban, és megkérdőjelezte annak a DNS-tesznek a valódiságát is, amellyel Che maradványait azonosították.

Egy másik lap is felvetette, hogy talán nem is Ernesto Guevarát találták meg: annak a száműzött kubai férfinak szavaira hivatkoztak, aki Che és két társa titkos temetését felügyelte. Összesen hárman voltak, nem heten.


Sokáig azt hitték, hogy Che Guevara - akinek mindkét kézfejét levágták - holttestét elégették, hamvait pedig szétszórták, az 1990-es évek közepén azonban néhány visszavonult bolíviai tiszt elmondta: eltemették a maradványokat.

Ezek után kutatók 1997-ben bejelentették, hogy Villagrande repülőtere mellett megtalálták a Commandante és bajtársai holttestét. Che Guevarát maga Fidel Castro búcsúztatta, majd ünnepélyes körülmények között örök nyugalomra helyezték a Santa Clara-i mauzóleumban.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását