2024. április 26. - Ervin

A tejfogyasztók nem zsírosodnak

Ha a tej lenne a kedvenc italunk, és kitartanánk mellette legalább 18 hónapon át, sikerülne megállítani a zsírsejtek, a zsírszövet szaporodását, növekedését - olvasható az Elhízás (Obesity) című folyóirat legfrissebb számában.
2007. február 16. péntek 08:27 - Hírextra
Az amerikai Purdue University kutatói 51 normál testsúlyú, egyetemista korú nő életmódját követték. A nőket a vizsgálatot megelőzően egy éven át sajátos életmódra készítették fel. Ennek során azt figyelték, hogy a magas tej- és tejtermék fogyasztás miként hat a zsírtömegükre. Hat hónappal azután, hogy az eredeti vizsgálat befejeződött, a nőknek továbbra is magas kalciumbevitelt kellett elérniük. A kutatók nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy folyamatosan alacsony zsírtartalmú, vagy teljesen zsírszegény tejet igyanak.

Az eredmények azt mutatták, hogy azoknak, akik a fentieknek megfelelően jártak el mind a 18 hónapon keresztül, szignifikánsan lejjebb ment a zsírtömegük azokhoz a résztvevőkhöz képest, akik napi 800 mg-nál kevesebb kalciumot juttattak a szervezetükbe. A 12 hónapig tartó klinikai vizsgálat kezdetén alacsony kalciumbevitel mellett arra utasították a nőket, hogy három lehetséges étrend közül válasszanak - 1. kevés tejtermék (800 mg-nál kevesebb napi Ca bevitel), 2. közepesen tejgazdag étrend (napi 1000-1100 mg Ca), illetve 3. magas tejfogyasztás (napi 1300-1400 mg Ca). Miközben az első évben nem mutatkozott testtömeg, illetve testsúly különbség az egyének között, fél évvel később már igen jelentős volt az eltérés a két szélső csoport tagjai között.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a tej és kalcium hatása a normál súlyú fiatal nők esetén csak viszonylag hosszabb időtáv alatt hozza meg a várható pozitív eredményeket. A tanulmány szerzői azt javasolják, hogy nemzeti szinten kell kidolgozni azt a stratégiát, hogy az Egyesült Államokban növekedjen a kalcium bevitel, hiszen amúgy is a lakosság nagy átlaga a javasolt szint alatt fogyaszt. Az amerikai táplálkozási irányelvek szerint minden 8 év feletti személynek napi mintegy 700 grammnyi (24 uncia) - másképpen szólva 3 adagnyi -, és 8 éves kor alattiaknál kb. 500 grammnyi (16 uncia) vagyis 2 adagnyi tejtermék fogyasztása javasolt - olvasható az Elhízás című szaklapban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását