2024. április 23. - Béla

Kína közepén nem látni a Napot

A rohamtempóban növekvő kínai gazdaság legfőbb energiaforrása jelenleg is a szén, az energiahordozó nyakló nélküli elégetése azonban súlyos környezeti károkat okoz az országban. A BBC riportere megdöbbentő körülményeket tapasztalt Sanhszi tartományban.
2007. február 16. péntek 08:24 - Hírextra
Az ország középső-keleti részén fekvő tartomány Kína egyik legnagyobb szénkitermelő területe, ahol számos erőmű termeli az elektromos energiát a háztartások és az ipar számára, közölte az Inforádió.

Az erőművek azonban sokszor a legalapvetőbb szűrőberendezéseket is nélkülözik, ezért néha olyan sűrű füst ül a tartomány városaira, hogy az autóknak délben is reflektorokkal kell közlekedniük.

Sung Shue Fung, egy helyi üzletember elmondta: a sofőrök sokszor még lámpával sem látják az előttük haladókat, ami miatt rengeteg baleset történik.

A BBC riportere ezt azzal egészítette ki, hogy a szennyezett levegő állandóan csípte a szemét, és folyamatosan keserű ízt érzett a szájában. A helyiek ezt már rég megszokták - ettől függetlenül azonban súlyos egészségkárosodást okoz a rossz levegő.

Mindez azonban nem befolyásolja azokat a terveket, miszerint Kínában a következő években hetente nyitnak majd új széntüzelésű erőműveket.

Igaz, az ígéretek szerint ezeket korszerű szűrőberendezéseket szerelik fel, amelyek visszatartják a ként és a nitrogén-oxidokat - bár környezetvédők szerint sokszor nem működtetik a jelenleg is meglévő szűrőket, hogy elhasználódásuk ne kelljen azokat kicserélni.

És még ha be is üzemelik a szűrőket, a szén-dioxid akkor is a légkörbe jut, tovább gyorsítva a globális klímaváltozást. Ezzel Kína is sokat veszíthet, az ország egyes nagyvárosaiban már jelenleg is akut vízhiánnyal küzdenek.

Az optimisták szerint azonban nincs szükség radikális beavatkozásra, a technológia fejlődése ugyanis időben megoldja majd a problémákat.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását