2024. május 2. - Zsigmond

Természetvédelem nélkül elpusztulunk

"Az élővilág sokféleségének megőrzése nélkülözhetetlen az Európai Unió állampolgárainak jólétéhez és minőségi életéhez" - írta Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a BirdLife International által létrehozott tanulmány előszavában(részletek a ww
2007. február 15. csütörtök 21:43 - Hírextra
A tanulmány 26 konkrét eseten keresztül mutatja be, hogy a biológiai sokféleség hogyan járul hozzá a társadalmi jóléthez és a minőségi, egészséges élethez. Elemzi a hosszú távú gazdasági fejlődési lehetőségeket, amelyek a környezeti erőforrások és működő ökoszisztémák fenntartható használatán alapulnak, bemutatja, hogyan javítják a zöldfelületek az ember mentális és fizikai egészségét, és felhívja a figyelmet a gyakorlati környezeti nevelés fontosságára.

A BirdLife szemléltetésként példaértékű programokat gyűjtött össze tanulmányában. Bemutatta például, hogy Spanyolországban a Donana Nemzeti Parkban évente 40 ezer látogató vesz részt a Buque Real Fernando hajótúrán, számos új munkahelyet teremtve ezzel a helyieknek.

Skóciában minden évben több mint 125 ezren figyelik meg a halászsasokat, és évente 3,2 millió fontot (egy milliárd 200 millió forintot) hagynak ott az élményért, ugyanez zajlik a Mull-szigeten a réti sasokkal, ahol a madarak látványáért csaknem két és félmillió fontot (majdnem egy milliárd forintot) fizetnek a turisták.

Közelebbi példa a lengyelországi Bialowieza Nemzeti Park, amelynek főleg belföldieket kiszolgáló ökoturisztikai vállalkozása 40 állást teremtett és 18 kisvállalkozásnak alapozta meg a jövőjét.

Számos európai országnak kínál turisztikai lehetőséget a daruvonulás is, amely a természet egyik leglenyűgözőbb látványossága. Magyarországon - amely a legfontosabb kelet európai daruvonulási útvonal - is szerveznek ilyen jellegű programokat a legfontosabb pihenő - és táplálkozóhelyeken, a Hortobágyon és a Kardoskúton. 

A tanulmány szerint nem szabad megfeledkezni arról, hogy az unió mezőgazdasági, vízgazdálkodási, halászati erőforrásai csak egészséges, működő ökoszisztémák esetén használhatók ki, és csak ezek teszik lehetővé azt, hogy a közösség alkalmazkodni tudjon a klímaváltozás következményeihez.

A Brit Királyi Madárvédelmi Társaság (RSPB) közgazdásza, Aniol Esteban, aki mellesleg a tanulmány egyik szerzője arra figyelmeztetett, hogy az EU intézményeinek és tagállamoknak fel kell ismerniük, hogy amit az élővilág megőrzésébe invesztálnak, azt az állampolgárok jólétének érdekében fektethetik be.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását