2024. április 24. - György

Milliárdos pert nyert a TASZ

A Pénzügyminisztérium (PM) köteles nyilvánosságra hozni, hogy a 2006-os költségvetésben milyen tétel növeli 100 milliárd forinttal a hiányt - erről döntött jogerős ítéletében a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön. A pénzügyi tárcát még tavaly szeptemberben pe
2007. február 15. csütörtök 19:05 - Hírextra

A Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta azt a tavaly októberi első fokú ítéletet, miszerint közérdekű adatnak számítanak annak részletei, hogy milyen tétel növelte 100 milliárd forinttal a hiányt - ismertette a jogerős ítéletet Földes Ádám, a TASZ adatvédelmi és információszabadság programvezetője.

A TASZ az ítéletét az információszabadság sikerének tartja, és figyelmeztet arra, hogy a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló jogszabályok a kormány egyes szerveire, így természetesen a Pénzügyminisztériumra is vonatkoznak - mondta Földes Ádám. A TASZ számára külön öröm, hogy az Ítélőtábla ismét megerősítette, hogy az Adatvédelmi törvény adat-definíciója magában foglalja a becslések, prognózisok alapjait képező adatokat is.

A PM a perben arra hivatkozott, hogy a TASZ által kért információ csupán prognózis, becslés, egy bizonytalan jövőbeni eseményre vonatkozó feltételezés volt, amely nem minősül adatnak, és így az adatvédelmi törvény rendelkezései nem vonatkoznak rá.
A bíróság végül elutasította az alperes érvelését, és arra kötelezte a PM-et, hogy az ítélet kézbesítésétől számított 15 napon belül adja ki a költségvetés egyszeri hiánynövelő tételének tartalmára vonatkozó adatokat.

A PM szővivője közölte: Veres János pénzügyminiszter október 31-ei sajtótájékoztatóján már nyilvánosságra hozta, hogy miből áll össze a 100 milliárd forintos plusz kiadásra vonatkozó prognózis. Az egyik a ferihegyi kártérítési per miatti kötelezettség, ami végül 18 milliárd forint lett, a másik tétel pedig egy 55 milliárdos maradványképzési kötelezettség volt. Korábban azért nem közöltek részleteket az ügyben, mert az ellentétes lett volna az ország üzleti érdekeivel - mondta Pichler Ferenc. Ha a ferihegyi perben az ítélet előtt kiszivárog, hogy Magyarország mennyit tett félre a kártérítéshez, akkor akár még magasabb összeget is megítélhettek volna az ügyben - tette hozzá a tárca szóvivője. A PM szóvivője szerint tavaly október végén már nyilvánosságra hozták, hogy miből állt össze a 100 milliárdos plusz kiadásra vonatkozó prognózis. Azt megelőzően pedig az ország üzleti érdekei miatt nem árultak el részleteket az ügyben - mondta Pichler Ferenc.

 

Forrás: Független Hírügynökség
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását