2024. május 18. - Erik, Alexandra

400 éves az opera

400 éves az opera. A műfaj első igazi remekművének az olasz Monteverdi máig műsoron lévő Orfeo című alkotását tekintik, amelyet 1607. február 24-én mutattak be Mantovában.
2007. február 15. csütörtök 20:40 - Hírextra
Párizstól Moszkváig és Lisszabontól Helsinkiig Európa-szerte mintegy száz operaház emlékezik meg péntektől vasárnapig nyílt nappal a talán legnépszerűbb komolyzenei műfaj "születésnapjáról", közölte a hirado.hu. 

Ebből az alkalomból több európai nemzetközi operaszövetség és szervezet fogott össze az "Európai operanapok" megrendezésére. Péntektől Párizsban háromnapos nemzetközi tanácskozás kezdődik, amelyen a műfaj kétszáz jeles képviselője - énekesek, zeneszerzők, rendezők - és közéleti személyiségek vesznek részt. A meghívottak között van José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is.

Franciaországban 25, Spanyolországban 16 operaház vesz részt az ünneplésben, a londoni Covent Garden, a milánói Scala, a müncheni Bajor Állami Opera is bekapcsolódik a megemlékezésbe. Más műfajok is tisztelegnek az opera előtt a hétvégén, a párizsi filmmúzeumban például híres operafilmeket vetítenek.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását