2024. április 29. - Péter

Magyar résztvevő a zongoraversenyen

A világ egyik legnagyobb és legnevesebb zongoraversenyén, a Sydney International Piano Competition of Australián indul a Zeneakadémia egyik friss diplomása, Fülei Balázs. A fiatal zongorista, aki vasárnap utazik Ausztráliába, az MTI-nek elmondta, hogy a v
2008. július 11. péntek 18:14 - Hírextra
Hétfőn érkezik meg Sydneybe és pénteken játszik először, az első fordulóban, tehát úgy gondolja, hogy elég ideje lesz az átállásra - tette hozzá Fülei Balázs.

Menedzsere, Bíró Csilla azt is közölte, hogy a verseny egyetlen magyar résztvevője július 18-án és 20-án hallható és látható a világhálós közvetítésen, hazai idő szerint reggel 7 órakor a http://www.abc.net.au/classic/sipca/09.html internetes oldalon.

A sydneyi versenyt, amely július 16-án kezdődik és augusztus 3-ig tart, először 1977-ben rendezték meg, 1988 óta pedig négyévente mérhetik össze az ausztrál nagyvárosban tudásukat a zongoristák.

A díjnyertesek között több magyar is szerepel a verseny történetében: 1977-ben Jandó Jenő, 1981-ben pedig Hegedűs Endre kapott díjat ezen a zongora-seregszemlén. A 2008-as versenyre eredetileg 240-en jelentkeztek.

Az előselejtező januártól márciusig zajlott: Warren Thomson zsűrielnök és kollégái végigutazták a világot Sydneytől Bécsen át egészen New Yorkig, és élőben hallgatták meg azt a 36 ifjú pianistát, akit az ausztrál városba várnak, és akiknek a költségeit is fedezik.

A finalisták között idén 4 kínai, 5 ausztrál, 4 amerikai, 1 izraeli, 4 japán, 3 dél-koreai, 5 orosz, 1 tajvani, 1 lengyel, 1 angol, 1 portugál, 1 kazahsztáni, 3 olasz, 1 spanyol és 1 magyar versenyző szerepel: Fülei Balázs, aki egy hónapja szerezte meg zongoraművész-művésztanári diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.

A sydneyi verseny első fordulója két részből áll, ezeken Liszt-, Chopin-, Rahmanyinov- és Debussy-prelűdöket játszik a magyar zongorista.

A második forduló 20 továbbjutott zongoristájának egy 40 perces műsort kell adni, ide Haydn- és Mozart-művet visz, a kortárs művek közül pedig az angliai születésű ausztrál komponista, Andrew Ford egy darabját mutatja be.

Hat versenyző jut a döntőbe, ahol két zongoraversenyt kell játszani a Sydney Szimfonikus Zenekarral.

Az egyik egy Mozart-versenymű (vezényel Nicholas Milton), a másik pedig egy szabadon választott zongoraverseny a XIX. és XX. század irodalmából (vezényel Kirill Karabits).

A verseny első három fordulója a sydneyi Seymour Centerben zajlik, a döntők pedig a híres Sydney Operaház koncerttermében. A verseny első díja 25.000 ausztrál dollár, valamint egy 3 évre szóló koncertszerződés, illetve egy azonnali, másfél hónapos koncertturné a kontinensen.

A zsűri elnöke Warren Thomson, további tagok: Michael Brimer, Manana Doidjashvili, Acquiles Delle-Vigne, Norma Fisher, Alexander Jenner, Choong-Mo Kang, Ian Munro, Arie Vardi és Zhou Guangren. Mint azt Fülei Balázs megjegyezte, Norma Fishernek már játszott, Arie Vardit is ismeri, de az semmiképp sem előny, hogy nincs magyar zenész. Természetesen mindent megtesz a győzelemért - tette hozzá a fiatal magyar muzsikus.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását