2024. május 6. - Ivett, Frida

Parlament elé terjesztik az abortusztörvényt

Az abortuszt engedélyező jogszabály elfogadására kéri fel a portugál parlamentet José Socrates kormányfő azt követően, hogy a vasárnapi népszavazás az alacsony részvételi arány miatt eredménytelennek bizonyult.
2007. február 13. kedd 09:53 - Hírextra
Bár a február 11-i referendumon a szavazók 60 százaléka támogatta az abortusz bűntetlenségét szavatoló törvénytervezetet, a népszavazás eredménytelen, mert nem volt meg a szükséges 50 százalékos részvételi arány, a szavazópolgároknak csupán 44 százaléka járult az urnákhoz.

Portugáliában ez volt a második sikertelen népszavazás az abortusz ügyében, az 1998-as referendumon a részvételi arány csupán 30 százalékos volt, akkor a szavazatok 51 százaléka ellenezte az abortusz legalizálását.

A vasárnapi népszavazás sikertelensége dacára José Socrates kormányfőnek eltökélt szándéka liberalizálni az ország szigorú abortusztörvényét, olyan szabályozással, mint amilyen a többi fejlett európai államban van. Bejelentette, hogy tíz héten belül a liberalizálást támogató szocialista többségű parlament elé terjeszti a törvénytervezetet.

Portugáliában Európa egyik legszigorúbb abortusztörvénye van érvényben, amely a terhesség megszakítását csak a 12. hétig engedélyezi súlyos magzati rendellenesség, az anya egészségének veszélyeztetése vagy nemi erőszakból származó terhesség esetén. A törvénytelen abortuszt akár három évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatják.

A legtöbb uniós tagállam engedélyezi az abortuszt a terhesség első három hónapjában.
Forrás: euractiv.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását