2024. május 22. - Júlia, Rita

Csütörtök éjfél a végső határidő!

Csütörtök éjfélig lehet jelentkezni a felsőoktatási intézményekbe, eddig az időpontig bárki beküldheti felvételi kérelmét az interneten keresztül az e-felvételi segítségével, vagy akár postai úton is - közölte az Országos Felsőoktatási Információs Központ
2007. február 12. hétfő 11:59 - Hírextra
A jelentkezések alapdíja idén 9 ezer forint a postai úton és elektronikusan jelentkezőknek egyaránt. Ezért az összegért három helyet lehet megjelölni. Minden további jelentkezés két-kétezer forintba kerül. A szeptemberben induló tanévben 56 ezer diák kezdheti meg államilag finanszírozott képzésben tanulmányait.

Az OFIK tapasztalatai szerint a felsőoktatásba felvételizők többsége az utolsó napokra hagyja a jelentkezési lap kitöltését és postára adását. A hagyományos, postai utat választó jelentkezők számos segítséget találnak a www.felvi.hu oldalon jelentkezési lapjuk hibátlan kitöltéséhez - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Míg a "lapkitöltési útmutató" segít az egyes rovatok helyes kitöltésében, addig az interaktív Felvi-rangsor, valamint a honlap adatbázisai megkönnyítik az egyetemek, főiskolák, valamint az egyes szakok közötti választást.

Az OFIK felhívja a figyelmet arra is, hogy nagy jelentősége van a jelentkezési sorrendnek, vagyis annak, hogy mely választott intézményt, szakot írják a lista elejére, közepére vagy végére. Mindenki csak egyetlen helyre nyerhet ugyanis felvételt, mégpedig arra, ahol az általa megjelölt sorrendben a felvételi pontjainak száma elsőként elérte a megállapított ponthatárt.

Aki kényelmesen, gyorsan, de főleg papírok és postai sorban állás nélkül szeretné intézni a felsőoktatási jelentkezését, az megteheti a www.felvi.hu elektronikus felvételi felületén. Az e-felvételi minden tekintetben egyenértékű a hagyományos, papír alapú jelentkezéssel: itt jelentkezési lap helyett egy elektronikus felületet kell kitölteni.

A felület szerkesztéséhez bármikor visszatérhet a jelentkező február 15-én éjfélig, hiszen a rendszer rögzíti az aktuális állapotot. Az e-felvételi legnagyobb előnye, hogy a használat közben kiszűri a hibákat, így a jelentkező biztosan helyesen tölti fel az adatait.

A felvételi eljárás díjának kiegyenlítése banki átutalás vagy interneten keresztül teljesített bankkártyás fizetés formájában történik. Az OFIK által kidolgozott rendszerben lehetőség nyílik az intézmények által kért dokumentumok - bizonyítványmásolatok, a leendő diákigazolvány fényképek - feltöltésére is, így a jelentkezőnek ezek postára adásával sem kell vesződnie.

Az e-ügyintézést bárki igénybe veheti július 11-ig. A február 15-i jelentkezési határidő nem vonatkozik a felsőfokú oklevéllel rendelkezők számára meghirdetett mesterképzésekre és kiegészítő alapképzésekre, hiszen ezekre március 19-ig is lehet jelentkezni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását