2024. március 29. - Auguszta

Irán tudtával kémkedik az ügynökség

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakemberei figyelőkamerákat helyeztek el egy olyan iráni föld alatti létesítményben, ahol a tervek szerint ipari méretekben fognak uránt dúsítani.
2007. február 10. szombat 20:17 - Hírextra
A NAÜ bécsi székhelyén egy diplomata elmondta, hogy a kamerákat Natanzban egy bunkerszerű létesítményben szerelték fel. A magát megnevezni nem kívánó iráni illetékes a maga részéről azt közölte: a NAÜ teljes mértékben ellenőrzi a natanzi dúsítót. A kamerák telepítését a múlt héten kezdték el, és az elmúlt két napban fejezték be - fűzte hozzá.

A nyugati hatalmak amiatt aggódnak, hogy Irán titokban atomtöltet előállítására készül, amit Teherán cáfol, és február 2-án az iráni hatóságok még elutasították, hogy a NAÜ ellenőrei felszereljék a kamerákat, de később végül megoldották a nézeteltéréseket - közölték Bécsben dolgozó diplomaták.

Teherán azt is cáfolja, hogy ellenezte volna a kamerák elhelyezését. Egy másik iráni tisztviselő ezzel kapcsolatban kifejtette: Irán maga akarja, hogy átlátható legyen tevékenysége, és ezért engedélyezte a kamerák elhelyezését. "Nincs mit rejtegetnünk. A nyugat bizalomépítő lépéseket óhajt, hát tessék" - fogalmazott az illetékes.

Teherán váltig állítja, hogy az urándúsítást elektromos energia termelésére szánja. A NAÜ azonban három évi vizsgálódást követően sem tudta megállapítani, hogy az iráni atomprogram valóban teljes mértékben békés célokat szolgál-e.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa december 23-án egyhangúlag szankciókat szavazott meg az iszlám köztársaság ellen, amiért nem volt lemondani urándúsítási tevékenységéről. A határozat megtiltja az ENSZ-tagállamoknak, hogy olyan sugárzó anyagokkal és technológiákkal lássák el Teheránt, amelyek elősegíthetik az iráni atom- és rakétaprogram fejlesztését, felhasználhatók urán dúsítására és feldolgozására, illetve nehézvíz és atomfegyverek célba juttatására alkalmas rendszerek előállítására. A BT február 21-ig újabb határidőt Iránnak arra, hogy felhagyjon az urándúsítással, különben még szigorúbb büntetőintézkedésekkel kell számolni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását