2024. május 3. - Tímea, Irma

A Pedagógusok Szakszervezete sztrájkra készül

Ha nem sikerülne az idei bérfejlesztésben megállapodni, akkor aláírásgyűjtést indítana a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) - jelentette be a szakszervezet alelnöke.
2007. február 8. csütörtök 11:29 - Hírextra
A vonatkozó ívet már be is nyújtották az Országos Választási Bizottsághoz. Ha ötvenezer aláírás összegyűlik, a Parlamentnek foglalkoznia kell a kérdéssel - tette hozzá Árok Antal. A szakszervezet egyben megkezdte az előkészületeket a február 21-i közszolgálati sztrájkra is - jegyezte meg. Szinte kizárólag pénzügyi szempontok motiválják az intézményátszervezéseket a PSZ által eddig megismert esetekben - közölte Varga László, a PSZ elnöke a rendezvényen.

Az érdekvédő szerint ezek az esetek arról szólnak, hogyan lehet a rendszert kevesebb pénzből működtetni, s közben sokszor még a hatályos jogszabályok sem játszanak szerepet.

Az vélelmezik, hogy nagyon kemény viták után sok helyen a fenntartók elfogadják az átszervezésre vonatkozó indítványokat, s ez pedagógus álláshelyeket veszélyeztet - közölte. Varga László elmondása szerint szeptembertől jelentős tőkekivonást eredményez a finanszírozási rendszer megváltoztatása, s a források összesen 20 százalékkal csökkennek majd. Évfolyamonként nagy a szórás, de van olyan osztály, ahol 30 százalékkal kisebb a finanszírozás összege.

Az MTI kérdésére elmondta azt is, hogy legrosszabb esetben akár 15 ezer pedagógus is elveszítheti állását. Radikális csoportösszevonásokra, az intézmények radikális átszervezésére kell számítani - tette hozzá. A kiosztott háttéranyag szerint 2007-ben jelentős visszaesés következik be a pedagógusok bérében, így ha nem sikerül egyezségre jutni, akkor a becslések szerint nemcsak reálértékben, hanem nominálisan is csökken a pedagógusok keresete.

Az illetménytábla változatlansága mellett a közoktatási törvény keresetrontó hatása 2006 szeptemberétől egyértelműen kimutatható. A keresetek ugyan a nemzetgazdasági átlag fölött maradnának, de már csak 8,7 százalékkal, miközben a szellemi foglalkozásúak átlagától közel 20 százalékkal maradnak el - olvasható a sajtótájékoztató háttéranyagában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását