2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Putyin rendszeresen egyeztetne az Arab Liga vezetőjével

Támogatásáról biztosította Vlagyimir Putyin orosz elnök és Amr Músza, az Arab Liga főtitkára azt a kezdeményezést, hogy tartsanak nemzetközi konferenciát a Közel-Keletről, valamint a későbbiekben Irakról is.
2007. február 7. szerda 22:24 - Hírextra
Putyin és Músza szerdán Moszkvában tartott tárgyalásáról beszámolva Szergej Lavrov külügyminiszter újságíróknak elmondta, hogy Oroszország és az Arab Liga egy sor regionális problémát azonosan ítél meg. Egyesíteni kell az erőfeszítéseket az izraeliek és az arabok közötti konfliktusok, az iraki és az afganisztáni helyzet, valamint az iráni atomprogram által előidézett válság rendezésének érdekében.

"Mindezen kérdésekben az álláspontjaink közötti fő azonosság abban nyilvánul meg, hogy nem látunk más kiutat, mint a tárgyalásokat és a politikai rendezést, más hozzáállást, mint a kollektív döntés felkutatását" - mondta Lavrov.

Az orosz diplomácia vezetője szerint Irak esetében megvan az alap annak feltételezésére, hogy mindenki egyetért majd egy nemzetközi fórum összehívásának szükségességében. Ez a fórum segíthetne megszüntetni az országon belüli szakadást, és támogatná a nemzetiségek közötti megbékélést.

Az Arab Liga és Oroszország szerint nem szabad megengedni a síiták és szunniták közötti szakadást, mert jelenleg ez az egyik legjelentősebb forrása az erőszaknak, "lényegében véve a(z Irakban dúló) polgárháborúnak".

Lavrov szerint beláthatatlan következményekkel járhat, ha a szakadás átterjed a muzulmán világ többi részére. Putyin és Músza abban állapodott meg, hogy a jövőben is egyeztetik álláspontjaikat és összehangolják lépéseiket a közel- és közép-keleti helyzetet illetően.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását