2024. május 19. - Ivó, Milán

Demszky három pólusra építene

A főváros versenyképességének bázisát jelenti majd az a három, úgynevezett pólus program, amelynek részleteit a főpolgármester szerdán ismertette Gyurcsány Ferenc kormányfővel és Bajnai Gordon fejlesztéspolitikáért felelős kormánybiztossal a dél-pesti sze
2007. február 7. szerda 21:28 - Hírextra
Az Információs Társadalom Technológiái Versenyképességi Pólus, a Medipólus valamint az Ökopólus projekteknek nevezett programok lényege, hogy a főváros egyetemekkel, kutató intézetekkel és gazdasági szereplőkkel összefogva indít programokat. A projektekre európai uniós és kormányzati források igényelhetők.

A fővárosi fejlesztések során kiemelt szerep juthat a gyógyszeriparnak, a környezetiparnak, valamint az információs és kommunikációs technológiáknak. Demszky Gábor a fővárosi elképzeléseket ismertetve mintaként bemutatta Gyurcsány Ferencnek és Bajnai Gordonnak az ökopólus projekt keretében elindított dél-pesti szennyvízkezelési programot.

A főpolgármester ismertetése szerint a Fővárosi Csatornázási Művek dél-pesti telepén az együttműködés keretében az ELTE kutatói bioenergia-kutatásokat végezhetnek, amelyekre egyébként az egyetem laborjaiban nem lenne lehetőség. Demszky Gábor szerint a kutatási eredmények idővel eladható, exportálható technológiává válhatnak.

A bejáráson Bajnai Gordon a többi közt arról beszélt, hogy Magyarország számára komoly kitörési lehetőséget jelenthet az "innováció-vezérelt, tudásalapú gazdaság" kialakítása. Utalt arra, hogy a kutatási-fejlesztési források nemzeti összterméket viszonyított aránya Magyarországon évek óta egy százalék alatt marad, miközben Európában ez az adat három százalék körüli. Problémát jelent az is, hogy az egyetemi és akadémiai kutatások eredményei nehezen tudnak megjelenni a gazdaságban.

A kormánybiztos arról beszélt: a problémák orvoslását a többi között a kutatóintézetek, egyetemek valamint a vállalkozások innovációs célú együttműködésének ösztönzésével látja lehetségesnek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását