2024. május 14. - Bonifác

Gergényi: "Spiccen vagyunk"

Annak ellenére, hogy tavaly sok negatív jelenség volt - mint például a fluktuáció és a szűkös anyagi helyzet -, a Budapesti Rendőr-főkapitányság teljesítette vállalt kötelezettségeit, és Budapest megőrizte vezető helyét az európai fővárosok között - mondt
2007. február 6. kedd 13:18 - Hírextra

A tábornok eredménynek nevezte, hogy a fővárosban tovább csökkent a bűncselekmények száma. A kiadott összefoglaló szerint tavaly valamivel több mint 108 ezer bűncselekményt követtek el, fél százalékkal kevesebbet, mint 2005-ben - tette hozzá. Az ismeretlen tetteses felderítési mutató 2003 óta - ekkor került a fővárosi rendőrkapitányság élére Gergényi Péter - 20 százalékról 44,3 százalékra nőtt.

Az Európai Unióban számon tartott nyomozás-eredményességi mutató szintén 2003 óta a 30 százalékról 52,3 százalékra nőtt 2006 végére. Csökkent a lakosságot irritáló bűncselekmények száma is, a lakásbetörések száma 2005-höz viszonyítva például 9,7 százalékkal. A személygépkocsi-lopások száma 9,5 százalékkal csökkent, tavaly 4,5 ezer volt a fővárosban.

A főkapitány kiemelte: Budapest továbbra is "spiccen van" az európai fővárosokkal történő összehasonlításban, példaként említette, hogy míg Bécsben a nyomozás-eredményesség 29 százalék, addig Budapesten 52 százalék. A főkapitány hozzátette: tavaly több mint 25 ezer bejelentett rendezvényt biztosítottak, ebből a gyülekezési törvény hatálya alá 6.600 tartozott. Kiemelte, hogy a sok rendkívüli kiadás ellenére, a feszes gazdálkodásnak köszönhetően a BRFK tavaly is adósság nélkül zárta az évet. Természetesen azt sem hallgathatjuk el, hogy mi sem vagyunk hibátlanok, természetesen bizonyos hibákat mi is elkövettünk az év során, de igyekszünk ezeket a hibákat kijavítani - mondta Gergényi Péter.

Az idei feladatokról szólva kiemelte, hogy fokozott figyelmet kell fordítaniuk a különféle rendezvények biztosításának szakszerűségére, az intézkedések törvényességére. Emellett meg kell tartani "a látható és reagáló" rendőrséget, tovább kell javítani a kiemelt bűncselekmények felderítési eredményességét. Fel kell lépni a szervezett bűnözés ellen, és koncentrált támadást kell indítani a számítógépes bűnözés és bankkártyacsalás ellen. Külön gondot kell fordítani a szervezet állománymegtartó képességének javítására is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását