2024. május 14. - Bonifác

Piaci áron piaci tudás?

Minőségközpontúvá kell tenni a hazai felsőoktatást, ehhez 2008-ig át kell alakítani az akkreditációs rendszert, most ugyanis túl bürokratikus, és rengeteg papírmunkával jár - mondta hétfőn Hiller István oktatási miniszter.
2007. február 5. hétfő 20:46 - Hírextra

A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) hétfői alakuló ülésén a tárcavezető elmondta: előfordulhat, hogy a nem versenyképes tudást adó intézmények nehéz helyzetbe kerülnek. 

A pályakezdők olyan tudás birtokában kell, hogy kikerüljenek a felsőoktatási intézményekből, amelyet a hazai munkaerőpiac is szívesen fogad. Mivel ez jelenleg nincs mindig így, át kell alakítani azt a rendszert, amely meghatározza, hol milyen képzés indulhat - mondta Hiller István. Az akkreditációs bizottság 2004 és 2006 közötti mandátuma lejárt. Az újonnan megalakult testületnek a jövőben a piac igényeinek figyelembe vételével kell meghoznia döntéseit - fogalmazott a tárcavezető, miután átadta a megbízóleveleket a testület új tagjainak.

Az akkreditációs bizottságnak 30 tagja van, akiket 3 évente a miniszter javaslatára választanak. A szakértői testület az egyetemek és főiskolák minőségfejlesztési rendszerét, illetve képzéseinek színvonalát vizsgálja ki 8 évenként.

Az oktatási miniszter azt mondta, a jövőben minden fontos döntés előtt konzultálni szeretne a bizottsággal. Visszamenőleg nem ellenőrzik az elnyert akkreditációkat, de abban az esetben, ha az újonnan induló képzések kapcsán élesen elkülönül a bizottság és a piac véleménye, a testületnek tudnia kell nemet mondani - hangsúlyozta a miniszter. A törvény értelmében egyébként a tárcavezetőnek joga van megváltoztatni a testület döntéseit.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását