2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Eltemették a meggyilkolt rendőrt

Hétfőn több ezres tömeg kísérte el utolsó útjára azt az olasz rendőrt, aki a pénteki Catania-Palermo futballmérkőzés után kitört rendbontásban hunyt el. Olasz lapértesülések szerint hosszabb szünet nem várható az olasz bajnokságban, mert többszáz milliós
2007. február 5. hétfő 18:50 - Hírextra
A cataniai dómban Salvatore Gristina érsek celebrálta a gyászmisét, amelyen Giuliano Amato belügyminiszter és Giovanna Melandri sportminiszter mellett mindhárom szicíliai élvonalbeli csapat - a Catania, a Palermo és a Messina - teljes létszámban képviseltette magát. A templomba érkező koporsót hosszas taps köszöntötte, néhányan egy transzparenst emeltek fel "Catania elutasítja az erőszakot" szöveggel, adta hírül az InfoRádió. Vasárnap óta tízezrek jelentek meg Raciti ravatala előtt.

Nem robbanás okozta halálát

A boncolás megállapította, hogy a 39 éves Filippo Racitit egy súlyos tárgy, egyes feltételezések szerint vasdorong által okozott belső sérülések, köztük többszörös májrepedés ölték meg. Amikor az első jelentésekben szereplő petárda felrobbant mellette, már sebesült volt. A boncolás alapján megdőlt az a feltételezés, mely szerint a rendőrfelügyelő leszámolás áldozata lett. Ugyanakkor a hatóságok nem zárják ki az ügyből a maffia felelősségét, mert egyes jelek szerint a futballhuligánokat a szervezett alvilág látja el kábítószerrel és fegyverekkel. Emlékeztetnek arra is, egyes ultra csoportok korábban zsarolták Antonino Pulverentit, a Catania elnökét, és elképzelhető, hogy a szicíliai rangadó után kitört zavargásokat előre kitervelték, hogy így büntessék az egyesületet és "engedetlen" elnökét - írta a milánói Corriere della Sera napilap.

A botrányról készült videofelvételek alapján a legfrissebb jelentések szerint eddig 30 személyt vettek őrizetbe, köztük 9 kiskorút és 4 szenegáli állampolgárt. A rendőrség 20 házkutatást tartott a halálos kimenetelű zavargások okán. A nyomozók szurkolói központokat és a feltételezett tettesek lakásait vizsgálták át, amelyek során robbanószereket, fegyvereket és drogot is lefoglaltak.

Az elnök marad

A szicíliai klub elnöke a Catania-Palermo mérkőzés után történt tragédia ellenére nem mond le posztjáról. "Nem engedhetem át a győzelmet a bűnözőknek. A hétvégén még a banditák tehetetlen túszának éreztem magam, de úgy döntöttem, hogy felveszem a harcot" - jelentette ki Antonio Pulvirenti, a szicíliai kiscsapat első embere, hozzátéve: új, biztonságos stadiont kell építeni, amelybe családostul járhatnak ki a hívek.

Hétfőn várható döntés az olasz belügyminisztérium és a futballszövetség (FIGC) részéről, hogy folytatják-e, és ha igen, milyen körülmények között az idei bajnokságot. Vannak olyan elképzelések is, hogy egy időre megtiltják a vendégszurkolók utazásait. Antonio Matarrese, az olasz A és B liga elnöke, korábban a FIGC elnöke szerint "a show-nak folytatódnia kell".

A pénz beszél

"Rövid volt a klubok gyásza" - írta a római La Repubblica kommentátora, aki szerint a csapatfőnökök sietsége azzal magyarázható, hogy már egy kéthetes szünet is 500 millió eurós kiesést jelent nekik a reklámpiacon és a tv-közvetítések elmaradása miatt. A lap felidézi, hogy Michel Platini, az európai szövetség (UEFA) új elnöke, aki most maximálisan szolidáris az olasz szövetség "nulla-tolerancia" elképzeléseivel, egykor játékosként, miután átélte az 1985-ös, a Heysel Stadionban rendezett tragikus kimenetelű BEK-döntőt, még szintén a folytatás mellett foglalt állást.

A La Repubblica internetes honlapján indított szavazás szerint az olvasók 62 százaléka nyilatkozott úgy, hogy félbe kell szakítani a bajnokságot és legalább egy évig szüneteltetni azt, amíg mélyreható változások nem történnek. Csupán 32 százalék állt ki a pontvadászat időleges felfüggesztése és a megfelelő intézkedések utáni folytatása mellett. Öt százalék viszont úgy vélte: csak néhány hétre szabad felfüggeszteni a Campionatót, mert "Olaszország nem élhet futball nélkül".
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását