2024. május 21. - Konstantin

Uniós vodkának örülhetünk

Az Európai Parlament egy lehetséges megoldást javasolt az EU-tagállamoknak a vodka fogalmának meghatározásáról folyó vitában.
2007. január 31. szerda 12:55 - Hírextra
Lengyelország, Svédország és Finnország álláspontja szerint a gabonából vagy burgonyából készült párlatot lehet vodkának nevezni. Más országok – köztük Magyarország, Spanyolország és Nagy-Britannia - képviselői azt mondják: semmi értelme változtatni a jelenlegi szabályon, amelynek értelmében vodkát bármilyen mezőgazdasági terményből lehet készíteni.

A képviselők javaslata szerint annak a vodkának a címkéjén, amit nem burgonyából vagy gabonából készítenek, a jövőben fel kellene tüntetni az alapanyagot. Ha több összetevőből állították elő, akkor azt kell felírni a címkére, hogy "blended", vagyis kevert vodka.

A javaslatot egyelőre az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága fogadta el, ahhoz, hogy hatályossá váljék, a teljes EP-plénumnak és a tagállamok kormányainak is meg kell szavazniuk.

Az EU német elnöksége megpróbálja összeegyeztetni a tagállamok álláspontját, mielőtt a parlamentben szavaznak az előterjesztésről. A várakozások szerint a szigorú szabályozás elfogadását szorgalmazó országok - Finnország, Lengyelország vagy Svédország - nem engednek álláspontjukból.

Ha a szigorú szabályozást elfogadják, akkor becslések szerint a Balti régión kívül termelt vodka kétharmada eltűnik a piacról.

Az Európai Vodka Szövetség - amely a szigorú szabályozás ellenzője – úgy véli, a kompromisszumos megoldást széles körben támogatják az országok. A szövetség szerint a részleteket még ki kell dolgozni, annak szabályozását is, hogy a blended vagyis kevert jelzőt milyen esetekben kellene használni.

A vodka elnevezés körüli vita akkor lángolt fel, mikor az EU elkezdte felülvizsgálni a szeszesitalok meghatározását. A jelenlegi vodka-meghatározás 1989-ből származik, tehát korábbról, mint ahogy Finnország, Svédország vagy Lengyelország csatlakozott az unióhoz. (A vodka szó az orosz vagy lengyel víz szóból - voda - ered.)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását