2024. május 3. - Tímea, Irma

Uniós esélyegyenlőség 2007

Az "Esélyegyenlőség Éve - 2007" címmel, magyar európai parlamenti képviselők részvételével kezdődött nemzetközi tanácskozás kedden Berlinben. Az Európai Unió égisze alatt idén ez az első konferencia, amely az esélyegyenlőség témakörével foglalkozik.
2007. január 30. kedd 13:57 - Hírextra
A találkozón - amelyet Vladimir Spidla, az EU szociális ügyekért felelős biztosa nyitott meg - politikusok, köztük szakminiszterek, az Európai Parlament, továbbá a civil, valamint az üzleti szféra képviselői vesznek részt. Az első napi plenáris ülést követően a tanácskozás szerdán szekciókban folytatja munkáját.

A téma időszerűségét Lévai Katalin magyar európai parlamenti képviselő az MTI-nek azzal indokolta: az uniós tagállamokban élő kisebbségek még mindig rendszeresen válnak a kirekesztés és a diszkrimináció áldozatává a foglalkoztatás, az oktatás és a hétköznapi élet valamennyi területén, s ezek felszámolására az EU 2007-ben jelentős pénzösszegeket fordít.

A korábbi magyar esélyegyenlőségi miniszter hangsúlyozta: a tanácskozás során hazai, modell értékű példák felmutatásával igyekszik hozzájárulni a napirenden szereplő problémák megoldásához. Így egyebek között szólni kíván az úgynevezett "esélyházak" tevékenységéről, melyek többek között a képzés, a foglalkoztatás területén nyújtanak segítséget a hátrányos helyzetűeknek, akik ingyenes jogsegélyszolgálatot is igénybe vehetnek.

"Alapvető gond az esélyegyenlőségért folytatott küzdelemben, hogyan hallathatják a hátrányos helyzetűek a hangjukat a médiában, miként képviselhetik közvetlenül érdekeiket a napi politikában, önkormányzatoknál, civil szervezetekben és az úgynevezett nagypolitika szintjén" - mutatott rá a magyar képviselő.

Lévai Katalin egyébként a "Hallasd a hangod - a nők szerepe a közéletben" című szekció munkáját vezeti, míg a "Számoljuk fel a rossz beidegződéseket és előítéleteket" témakörrel foglalkozó szekció munkájában Gurmai Zita, az Európai Parlament esélyegyenlőségi bizottságának alelnöke vesz részt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását