2024. május 3. - Tímea, Irma

Felmentő ítéletek, megszüntetett eljárások

Az őszi budapesti demonstrációk miatt eljárásba vont személyeket felmentő ítéletekről, illetve eljárások megszüntetéséről számoltak be hétfőn a Nemzeti Jogvédő Irodával (NJI) együttműködő ügyvédek újságírók előtt.
2007. január 29. hétfő 14:19 - Hírextra
Több jogvédő a rendőröknek utasítást adó vezetők felelősségét vetette fel. Futó Barnabás, aki Révész Máriusz fideszes képviselő ügyében jár el, közölte: az ügyészek "rendkívül korrektül járnak el", "maximálisan alapos munkát végeznek", és azon vannak, hogy meg lehessen találni az elkövetőket. Az országgyűlési képviselőt az október 23-ai Fidesz-nagygyűlést követően bántalmazták a rendőrök, emiatt tett feljelentést.

Elmondta, Révész Máriusz nem csak az eljáró rendőrökkel szemben tett feljelentést, hanem a rendőrfőkapitányokkal szemben is, mert úgy érzi, ők követhettek el olyan hibákat, amelyek miatt a "kisrendőrök" az ismert módon intézkedtek.

A rendőri azonosító viselése kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy az Alkotmánybíróság egy 2000. évi határozata szerint "az intézkedés alá vont állampolgár jogos érdeke az, hogy a hatósági fellépés teljes időtartama alatt tisztában legyen a vele szemben intézkedő személyazonosságával".

Zétényi Zsolt ügyvéd elmondta, egy olyan fiatalember ügyében jár el, aki nem gyanúsítottja egyetlen ügynek sem, de október 23-án a Rákóczi úton gumilövedékkel kilőtték az egyik szemét. A jogvédő az eset kapcsán a rendőri és a kormányzati vezetés felelősségének lehetőségét vetette fel.

Grespik László ügyvéd arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendőrségi törvény szerint a beosztottnak meg kell tagadnia az utasítás végrehajtását, ha azzal bűncselekményt követne el. Erre utalva arról beszélt: akkor lesz demokrácia Magyarországon, amikor adott esetben egy közrendőr megbilincselheti akár a rendőrfőkapitányt is. Szerinte a nemzetközi joggyakorlat szerint ha egy spontán tüntetés békés, "akkor is törvényes, ha bejelentetlen".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását