2024. május 4. - Mónika, Flórián

"Szükségünk van Törökországra!"

Romano Prodi olasz miniszterelnök kijelentette hétfőn, hogy az Európai Uniónak szüksége van Törökországra. Egyebek között azért van szükség Törökország csatlakozására, hogy az EU "rugalmas, pluralista intézménnyé váljék" - mondta az olasz kormányfő a törö
2007. január 22. hétfő 13:46 - Hírextra

Szavai szerint hisz benne, hogy a nagy muzulmán népességű állam a jelenlegi nehézségek ellenére csatlakozni fog egy napon az európai integrációs szervezethez. Leszögezte, hogy Törökországnak sok türelemre lesz szüksége, ha el akarja érni a célját, mert csatlakozása hosszú folyamat eredménye lesz. Prodi kétnapos látogatást kezd hétfőn Ankarában, ebből az alkalomból adott interjút a török tévéállomásnak.

Törökország 2005 októberében kezdte meg EU-csatlakozási tárgyalásait. Az EU a múlt hónapban felfüggesztette a 35 tárgyalási fejezet közül nyolcnak a megvitatását, mert Ankara nem hajlandó megnyitni a török kikötőket és repülőtereket az EU-tag Ciprus hajói és repülőgépei előtt.

Az európai integrációs szervezet számos tisztségviselője és tagállama bírálja Törökországot Ciprussal kapcsolatos politikája miatt és az emberi jogok érvényesítése terén mutatott lassú haladás miatt.

Róma régi támogatója a török csatlakozási törekvéseknek, de megfigyelők szerint Prodi kevéssé mutatkozik lelkesnek Ankara igényének felkarolásában mint elődje, Silvio Berlusconi.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását