2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Irán nem engedi be a NAÜ ellenőreit

Irán úgy döntött, hogy nem engedélyezi a belépést atomipari létesítményeibe a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség 38 ellenőrének, megtorlásul az ENSZ Biztonsági Tanácsa által az országra kirótt szankciókért – közölte az iráni parlament nemzetbiztonsági
2007. január 22. hétfő 15:30 - Hírextra

Aláeddin Borudzserdi az Isna hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy Irán a döntésről hivatalosan értesítette a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ).

A NAÜ – az ENSZ szakosított szerve – 38 ellenőrének nevét tartalmazó listát egy teheráni különbizottság állította össze, amelyet az Irán elleni büntetőintézkedéseket elrendelő, 1737-es számú BT-határozat december 23-i elfogadása után hívtak életre. A teheráni illetékes közölte, hogy ez az első lépés azoknak az intézkedéseknek a sorában, amelyek célja a NAÜ-vel folytatott együttműködés korlátozása.

Az iráni parlament december 27-én elfogadott egy törvényt, amely arra utasítja a kormányt, hogy vizsgálja felül a NAÜ-vel folyó együttműködést a BT-határozat miatt. Borudzserdi nem árult el részleteket a tilalom alá eső ellenőrök listájáról, de hangsúlyozta, hogy azt „nem nemzeti kritériumok alapján" állították össze.

A NAÜ ellenőrei rendszeresen látogatják az iráni nukleáris létesítményeket. Irán csatlakozott az atomsorompó-szerződéshez. Az ENSZ BT azért határozott el büntetőintézkedéseket Irán ellen, mert az nem volt hajlandó felfüggeszteni urándúsítást célzó munkálatait.

Számos ország attól tart, hogy a jelenleg még csak kutatási stádiumban lévő polgári célú iráni atomprogramot később katonai célok szolgálatába állítják. Teherán következetesen tagadja, hogy ilyen szándéka lenne.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását