2024. május 30. - Janka, Zsanett

Újabb botrány

Botrányba fulladt a Jászsági Roma Polgári Szervezet (JRPSz) petíciójának átadása Jászladányban pénteken. A petíciót sem a polgármester, sem az önkormányzati iskola igazgatója nem vette át.
2007. január 19. péntek 12:09 - Hírextra
A polgárjogi szervezet pénteken délelőtt személyesen akart petíciót átadni a város polgármesterének és az önkormányzati iskola igazgatójának, tiltakozva a helyi iskola szétválasztása és a szegregáció ellen. A Független Hírügynökség értesülése szerint a polgármester pénteken délelőttre soron kívüli testületi ülést hívott össze a petíció átvételére, a roma szervezet vezetői azonban kifogásolták ezt, mondván szó sem volt arról, hogy ők egy testületi ülésen adják át az iratot, a polgármestertől 11 órára kaptak időpontot. A polgármester arra hivatkozva nem vette át a petíciót, hogy a települést a testület képviseli. Az iskola igazgatója pedig azzal hárította el a dokumentum átvételét, hogy neki az önkormányzat a munkáltatója. A Jászsági Roma Polgári Szervezet lemondásra szólította fel a polgármestert.

Körülbelül harmincan kezdtek demonstrálni pénteken reggel Jászladányban, a Móra Ferenc Általános Iskola előtt. A JRPSz amiatt tiltakozik, hogy az önkormányzati iskola diákjai nem használhatják az alapítványi iskola egyik folyosóját. Az ügy 2001-re nyúli vissza, amikor az önkormányzati iskola épületét kettéosztották, és az egyik felében létrehoztak egy alapítványi iskolát. A településen élő romák szerint azért, hogy a cigány és nem cigány diákokat különválasszák egymástól.

Tavaly decemberig az önkormányzati iskola diákjai az alapítványi iskola egyik folyosóján jártak át az ebédlőbe. Ezt a folyosót most lezárták. Így az önkormányzati iskola diákjai, akik többségében roma gyerekek, most csak az utcán át tudják megközelíteni az ebédlőt. A Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet (JRPSz ) vezetője, Kállai László szerint ezzel a lépéssel hermetikusan el akarják választani a két iskola diákjait.

A péntek délelőtti "Adjátok vissza az iskolánkat!", "Roma= Ember" transzparenses demonstrációval a szegregáció és az iskola szétválasztása ellen tiltakozik a JRPSz és az önkormányzati iskolába járó diákok szülei.

Az ügy miatt a szervezet tizennégy települést érintő országjáró körutat tervez azzal a céllal, hogy társadalmi összefogásra szólítsák fel a romákat.
Forrás: Független Hírügynökség
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását