2024. április 26. - Ervin

Raoul Wallenbergről szóló operát mutattak be

A Mezzo-operaverseny második produkciójaként bemutatták Gershon Kingsley és Michael Kunze Wallenbergről szóló, Raoul című operáját csütörtökön a Szegedi Nemzeti Színházban.
2008. november 6. csütörtök 20:32 - Hírextra
"Raoul Wallenberg a reményt szimbolizálja a gyilkosságok és a horror korában, azt, hogy nehéz helyzetben is viselkedhetünk emberként" - fogalmazott Julia Haebler, a fiatal német rendező a bemutató előtt tartott közönségtalálkozón.

Hozzátette: mindenki számára adott a lehetőség, hogy tegyen valamit annak érdekében, hogy jobbá váljon a világ. Ahogy a darabban is elhangzik: "Te is lehetnél Raoul Wallenberg."
A darab színpadra állítása során komoly rendezői feladat volt, hogy az első pillanattól az utolsóig szerepel a holokauszt áldozatait megjelenítő kórus. A történelmi szereplők is közülük lépnek ki, így nem egy-két karakter, hanem a kórus áll a figyelem középpontjában - mondta a rendező.

Az opera - amelynek világpremierje május 9-én Brémában volt - Raoul Wallenberg a második világháború végén Budapesten töltött hónapjait mutatja be. A valós eseményeken alapuló cselekményben az ifjú svéd kereskedő egy németországi vasútállomáson tanúja lesz egy jelenetnek, amely megváltoztatja az életét. Amikor tudomást szerez Eichmann tömeggyilkosságairól, elhatározza, hogy Budapestre utazik és segít a bajbajutottakon. A megmentettek között van egy fiatal pár is, Serge és Rahel. Harcuk a méltóságteljes életért a darab mellékcselekménye.

Az előadáson három versenyző lép föl: a címszerepet a Franciaországban tanult lengyel operaénekes, Marcin Habela alakítja, Serge-t a döntő egyik magyar résztvevője, Beöthy-Kiss László játssza, Rahelként pedig a francia Violaine Kieffert láthatja a közönség.

Michel Kunze - aki olyan musicalek, mint az Elisabeth, a Vámpírok bálja és a Mozart! librettistájaként vált ismertté - elmondta, a darab művészi reflexió a történelemre. Amikor Gershon Kingsley zeneszerzővel elkezdtek dolgozni a művön, biztosak voltak benne, hogy zenés színház születik, a forma, hogy ez musical vagy opera lesz, másodlagos volt.

A szövegíró kifejtette, nagyon fontosnak tartja, hogy Bréma után Magyarországon is bemutatják az operát, hiszen a darab ide tartozik.A tavaly novemberben elkezdődött operaverseny öt produkciót felvonultató döntőjének eredményhirdetését november 17-én tartják a Szegedi Nemzeti Színházban. Akkor adják át a legjobb női és a legjobb férfi opera-előadónak járó fődíjat is.

A megmérettetésen több mint háromszázötvenen indultak, a döntőbe tizenkilencen jutottak, s közülük választja ki az Anatolij Vasziljev színigazgató-rendező vezette zsűri a győzteseket. Az eredményhirdetésen adják át a legjobb produkciónak, valamint a legjobb férfi és női énekesnek járó közönségdíjat is, melyet az előadásokat a helyszínen, illetve a televíziók közvetítésein követő nézők szavazatai alapján ítélnek oda.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását